От х:

Днес в x:

Часове преди да бъде убит, Немцов критикува Путин в радиоинтервю

Борис Немцов

Само няколко часа преди смъртта си руският опозиционен политик Борис Немцов остро критикува президента Владимир Путин затова, че с "безумната си, агресивна и смъртоносна политика на война срещу Украйна" е въвлякъл Русия в криза, предаде Асошиейтед прес.

"Страната има нужда от политическа реформа", казва Немцов за радио "Ехото на Москва". "Когато властта е концентрирана в ръцете на един човек и този човек управлява вечно, това ще доведе до абсолютна катастрофа, абсолютна", изтъква той.

Немцов призовава руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна, за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Организаторите на протестното шествие в неделя съобщиха, че го отменят заради смъртта на Немцов и ще организират проява, която нарекоха "траурно шествие". Тя не е свързана с погребението на политика.

Този месец в интервю за вестник "Собеседник" Немцов каза, че 86-годишната му майка се страхува, че Путин може да иска да го убие заради опозиционната му дейност. Запитан дали той самият се страхува, той отговаря: "Ако се страхувах, нямаше да ръководя опозиционна партия".

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, съобщи ТАСС. В интервю за англоезичната руска телевизия "Раша тудей" той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация. Песков припомни думите на президента Владимир Путин, който каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация".

В интервю за радио Комерсант ФМ Песков каза, че вижда провокация в убийството - било то организирано, или не - защото Немцов е бил в опозиция на правителството, а опозицията е планирала свои мероприятия в близките дни. Песков спомена и "като цяло много емоционалната, наситена обстановка" във връзка със събитията в Украйна. Разбира се, това напълно може да изглежда като провокация, каза Песков.

Говорителят на президента каза също, че Немцов е имал "достатъчно тесни връзки с различни хора в Киев, често е пътувал дотам" и това не е тайна. Песков посочи, че в политически план Немцов не е представлявал никаква заплаха за Путин, чийто рейтинг е несравнимо по-висок от този на опозиционера.

Веднага след като полицията се изтегли от мястото, където малко преди полунощ бе застрелян Немцов, московчани започнаха да носят цветя на лобното му място, на моста близо до Кремъл, съобщиха информационните агенции.

Немцов е бил убит с четири изстрела в гърба, докато се е разхождал с позната, пристигнала от Украйна, която не е пострадала, съобщи говорителка на вътрешното министерство. Стреляно е от бяла кола, марката е известна, но не се съобщава. На мястото са намерени шест гилзи.

Според руската телевизия НТВ политикът е бил с 24-годишната киевска манекенка Анна Дурицкая. Имало е и други свидетели на покушението.


Руският опозиционен политик Борис Немцов бе убит в центъра на Москва. Владимир Путин е заявил, че убийството на Немцов е поръчково и е провокация.

Неизвестно лице е стреляло четири пъти по Немцов с пистолет около 23:40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В Москва е задействан план "Залавяне".

Владимир Путин: убийството на Немцов е поръчково и е провокация

На руския президент Владимир Путин незабавно бе докладвано за убийството в Москва на Борис Немцов, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

"Путин отбеляза, че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер", отбеляза Песков.

Той каза, че държавният глава е възложил на ръководителите на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и лично да контролират разследването на престъплението.

Президентът изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на "трагично загиналия Борис Немцов", каза Песков.

Биография

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция.

Бил е губернатор на Нижегородска област, работил е в руското правителство: бил е министър на горивата и енергетиката (1997), първи вицепремиер (1997-1998).

През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност".

От 2012 г. е съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС).

На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини