От х:

Днес в x:

Кметът иска общинско ВиК и вода от язовир “Тракиец”

Аз съм за самостоятелна асоциация по ВиК за Хасково. Защо Димитровград да може да има самостоятелна асоциация, а Хасково да не може? Аз ще ви кажа – защото Хасково издържа останалите общини. Над 50 на сто от приходите на ВиК са от община Хасково. Сметнал съм, че това са към 7-8 милиона. Къде са тези пари? Колко от тях са инвестирани във водопровода и канализацията на града?”

Това заяви на днешната сесия на ОбС Хасково кметът Георги Иванов. Изказването му бе по повод предстоящото на 10 март общо събрание на областната асоциация по ВиК. По този повод градоначалникът предложи представителят на общината в събранието да гласува “против” по точките от дневния ред. Те са за приемане на бюджет на асоциацията и за принципно съгласие за сключване на договор с оператор на ВиК мрежата.

Антон Иванов от ГЕРБ обясни, че на практика миналата година асоциацията по ВиК не е имала дейност, нито бюджет. По закон държавата има 35 % във водните асоциации, останалите дялове са на общините. Сформирането на тези асоциации е необходимо, за да може да се усвояват пари по европейски програми, защото това не могат да сторят търговски дружества, а досегашните ВиК са именно такива.

Нека не се напъваме за нещо, което е мъртвородено и няма да стане. Измислено е от БСП още по време на Тройната коалиция, а сега вие (ГЕРБ) се напъвате да го осъществите. Това е просто поредната паразитна структура”, взе думата след него кметът.

Защо в годините никой не се зае да изгради пречиствателна станция на язовир “Тракиец”? С новите технологии една такава станция се прави за два месеца. Не е проблем да се изгради и нов водопровод до Хасково, защото старият е разбит. Ако това стане, аз гарантирам, че цената на водата ще падне с 35-40 процента”, допълни градоначалникът.

Предимствата на самостоятелното общинско ВиК е, че общината има инструмент за събиране на сметките, а водното дружество няма. Например ако дойде някой в общината за административна услуга, ако не си е платил водата, няма услуга”, обясни замисъла си градоначалникът. Той допълни, че това било изпробвано още при стария шеф на ВиК Петко Стойчев. “Обажда ми се веднъж и вика: Какво става, тези хора изведнъж започнаха да плащат? Ами започнаха, защото извикахме в общината всички, настанени в общински жилища и им казахме, че ако имат неплатени сметки за вода – пътят!”

Идеята за обособяване на общинско ВиК е отпреди поне 10-15 години. Основните аргументи на експертите против подобно разделяне е, че в някои планински и отдалечени райони цената на водата може да достигне непоносими нива.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини