От х:

Днес в x:

Съдена за домашно насилие буни Харманли срещу „талибанската паплач“

Петя Георгиева

Юристка с две съдебни наказания зад гърба си, едно от които по Закона за домашното насилие, вдига поредния протест срещу „талибанската паплач“ както са квалифицирани бежанците в Харманли. С подкрепление от София небезизвестната Петя Георгиева предизвиква поредния бунт срещу арабските имигранти навръх Тодоровден от 11 часа. Според анонса във Фейсбук групата „За Харманли“, която по традиция организира протестърите в града, хората трябва да се борят, защото „С бездействието си допуснахме редица грешки, сега отново бездействаме, губейки един български град, а след него ще изчезнат и цели общини!

Причината за този апокалиптичен сценарий е „талибанската паплач, която залива страната ни“, пише още в призива във Фейсбук-страницата на ИК „За Харманли“, чийто председател е Петя Георгиева. За да се подпомогнат местните недоволни от бежанците е поискана /и получена/ помощ от г-жа Елена Ваташка, известна като председателката на сдружението на футболните агитки. От столицата в събота се изпраща 50-местен автобус, който ще тръгне в 7 сутринта, за да пристигне навреме за бунта в Харманли - 11 часа на 28 февруари. Там ще се влеят в редиците на хората на Петя Георгиева. Това е поне 3-тия протест, който бунтовната дама вдига срещу бежанското присъствие в града. Юристката дори обмисляла да се кандидатира за кмет на Харманли, за да може лично да спре идването на още бежанци.

Макар по традиция Георгиева да има твърдо ядро зад себе си, подкрепата й непрекъснато ерозира, отчасти може би заради противоречивата й репутация. Петя Георгиева вероятно е единственият юрист в страната, който два пъти е попадал под ударите на закона. Първият път е за домашно насилие през 2011-та година. Призната е за виновна от Харманлийския районен съд, впоследствие решението е потвърдено от следваща инстанция. Санкцията е глоба. По-сериозното наказание е наложено година по късно, този път от районния съд в Хасково. С решение по дело от наказателно-частен характер от 23.10.2012-та година й е наложена глоба от 1000 лв за обида на частно лице. Присъдата е потвърдена от Хасковския окръжен съд на 4-ти януари 2013-та година и не подлежи на обжалване. Обидите са настина брутални. Решението на съда в Хасково с подробностите може да видите тук.

Непрекъснатите бунтове на Георгиева срещу лагера в Харманли пък се тълкуват от мнозина като лично отмъщение, понеже е отхвърлена за работа там на две позиции-юрист и интервюист.

Самата Петя Георгиева отхвърля обвиненията. Тя подчертава, че не е осъждана и е права в смисъл, че в свидетелството й за съдимост присъдите няма да фигурират, понеже е освободена от наказателна отговорност по НК. Само е глобявана. Кандидатурата й за работа в лагера пък била проформа, за да докаже, че конкурсите са нагласени за „наши и ваши“.

Съмнения в безкористността на водените от нея протести обаче се навяват и от политическата връзка в тях. По време на бунта от 30-ти март 2014-та година партньор бе тогавашния човек на Бареков Калина Крумова и оглавяваните от нея Евромайки. От края на миналата година пък Георгиева играе с националистите на Боян Расате. С подкрепата на Българския национален съюз на Расате, Георгиева се яви на парламентарните избори през октомври, макар получения резултат да бе повече от скромен - всичко на всичко 31 гласа в общината. Това не спира госпожата да обмисля сериозно дали да се кандидатира за градоначалник на Харманли за тазгодишните местни избори. Решението й още не е взето окончателно.

Въпреки „Талибанската паплач“, Георгиева отрече съботния протест да е срещу бежанците, бил по-скоро срещу българските институции, които позволяват да бъдем заливани от бежанци. Конкретно бяха посочени ДАБ, Министерския съвет и г-жа Меглена Кунева. „Защо, ако толкова милеят за бежанците, не дадат коридор на българите от Украйна да дойдат в нашата страна? В Украйна също има война и бежанска ситуация“, заяви по телефона Петя Георгиева. Според нееднократно изразяваната й позиция, бежанската ситуация в България трябва да се промени незабавно, като се ограничи влизането на чужденци. И протестите са единствения начин това да се случи.

Г. Христов

 

30 март 2014 година, Харманли. Петя Георгиева и Калина Крумова от "Евромай" водят протест срещу бежанците
Прзивът във Фейсбук страницата на "За Харманли"

Шефката на сдружението на футболните фенове Елена Ваташка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини