От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда: Три фирми бавили заплати за 1.7 млн. лв.

Три са фирмите в хасковски регион, които са трайно некоректни към работниците си при плащането на заплатите през последните три години. Провокиран от материала на Haskovo.net от 25 февруари по темата, директорът на местната Инспекция по труда Петър Андреев все пак открехна завесата за нелоялните към служителите си фирми на брифинг днес. Той обаче отново категорично отказа да назове поименно компаниите. Единствената подоробност, която посочи е, че става въпрос за фирми от Хасково и Свиленград, с персонал между 50 и 100 души. Едната от тях – хасковска, е забавяла системно заплатите между 2012 и 2014 година. Дружеството присъства трайно в актовете на ИТ заради това нарушение.

През 2012 година трите фирми са дължали заплати за 1.710 млн. лв. За това нарушение са съставени 3 акта. Същите тези компании обричат на глад работниците си и през следващата 2013 година, като забавят трудовите им възнаграждения, за общо 1 милион лева. През миналата година две от некоректните фирми продължават да забавят заплати, към тях се присъединява и нова фирма-длъжник към служителите си. През 2014 година дължимата обща сума за заплати от трите компании възлиза на 762 876 лева.

И през трите години най-дългия период на забавени заплати е бил тримесечен, уточни Андреев.

През периодите на забавяне ИТ е съставяла и съответните актове за нарушението. Прави впечатление обаче, че въпреки че не плащат на служителите си, фирмите са плащали глобите. Изводът е, че вероятно в законодателството трябват нови промени, които да осигурят рестриктивни мерки за системно забавяне на трудовите възнаграждения, тъй като явно на нарушителите им е идва по-евтино да си платят глобата, вместо да се издължат на хората си.

От ИТ напомнят, че инспекторите извършват проверки дори при анонимни сигнали. Това е важно уточнение, тъй като много хора си мълчат от страх да не загубят работата си.

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини