От х:

Днес в x:

Не бой се, Маро, мечът е дървен

 Финал на конкурса за избор на шеф на Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ). Излъчени са трима кандидати, които ще бъдат предложени на премиера Борисов да си избере - и.д. шефът на ДАБЧ в момента Димитър Владимиров, бившият зам.- председател на агенцията Спас Ташев и „нашият” кандидат Борис Борисов - юрисконсулт на Фондация ВМРО. И сега ще чакаме да видим какво ще направи премиерът. Защото, както писа БГНЕС, войвдите на Каракачанов яко натискали за Борисов. Даже Каракачанов бил заплашил, че, ако не изберат него, правителството ке падне. Ако забелязвате, в момента ПФ до последно пържи Бойко с позицията си за 16-те млрд. лв. дълг, който той иска да тегли. При отказа на ДПС, БСП, АБВ и Атака да подкрепят ратификацията, гласовете на патриотите са решаващи за събирането на мнозинство. Ако разбира се Бойко не реши да им направи импас през БДЦ.

Ке игра ли наш Кръсте царот?

Ретроспекция. 1901 г. Тетър "Сълза и смях", където играе, Кръстьо Сарафов, подготвят пиесата "Крал Лир" и Кръстьо имал голем мерак той да е „царот”. Обаче директорът на театъра Радул Канели не го харесвал. Тогава братът на Кръстьо, македонският революционер Борис Сарафов, отива при директора: „Молим само да питам. Ке го игра ли наш Кръсте царот?" Канели отговорил на същия език: "Не ке го игра ваш Кръсте царот! Щото Кръсте е още много млад, а е и нисък и папуняв!"

Борис Сарафов се поклонил, казал едно "Па добро!" и тръгнал към вратата. Канели изтичал да му отвори. И тогава войводта му рекъл: "Да ми видиш астарот (хастара)?" И разтворил пелерината. А там - цял арсенал: чифте пищови, бомби, ками, пушка с рязана цев, патрондаш... Канели успял да каже само: "Абе к`во толкова - ке го игра ваш Кръсте царот!... Хайде холан - като ли не е имало и ниски, па и папуняви царе!"

Така поне разказа историята преди години Борис Цветанов в  „168 часа”.

Кръстьо и Борис Сарафови

Та сега въпросът е, че биде ли наш Борис шеф на ДАБЧ. Дали обаче заплахата ще хване дикиш е трудно да се каже. Щото в случая Бойко е не по-малък хаирсъзин (в добрия смисъл) от Каракачанов. Та да не стане „мечът е дървен”? Това, между другото, се оказва действителен случай. В спомените си Кръстьо Сарафов разказвал, че когато играли „Иванко”, в кулминацията, когато Мария извиква: "Не го убивай, Иванко",  героят й отговорил: "Не бой се, Маро, мечът е дървен"…

Само да отбележа, че в случая присъстваме на изключително творческо приложение на конкурсното начало. Провежда се изслушване на 9 кандидати, комисията избира трима от тях и ги предлага на премиера да си избере.

В НС дискутират заема. Местан се моли на Бойко да му се помоли. Да, малко шашаво звучи, но си е баш така. Агата вика: „Кабинетът допусна грешка, защото отказа диалог с опозицията. Защо не потърсихте диалог с опозиционните партии?… Ако е невъзможен гласът на съгласието, то тогава можехте да осигурите мълчанието на конструктивната опозиция… Ще ви предложим нещо пределно отговорно. Или прекратяване на дебатите и консултации или по ваша преценка да поискате днес достатъчно дълга почивка през която да се преведат тези консултации и ако е успешно да продължим с разискване на процедурата.”

Малко уважение иска човекът! И според дозата ще има или мълчание, или подкрепа. И изглежда, че го получи под някаква форма, защото като крайно ДПС гласува за договора за кредит. Горанов уж обещал, че едни 2 млрд. лв., които искаше да прокара в калабалъка, няма да се ползват. АБВ също обърна палачинката. Патриотите гласуваха предимно с „въздържал” се. (Изглежда, че наш Борис нема да игра шефот…) Но отказът им да подкрепят договора не се усети, защото и БДЦ гласува „За”. И така набързо депутатите приеха на първо и второ четене договора със съответно 160 и 159 гласа. Против останаха само БСП и Атака.

Да ви е честито, братя българи! На децата ви по-точно…

„Труд” и „24 часа”: „Феноменът Олга Ускова: Бойко има здраво семе, трябва да прави още деца”. За президента Плевнелиев, който има вече три деца, феноменът рекъл: "В него преобладава женското начало.” Не обяснява като как се проявява това начало, но ние май и без това се сещаме. Ахмед Доган танцувал танца на мъдростта, сега духът му бил избрал да е тук в България. Георги Първанов бил учител, трябвало да преподава… Разбира се, длъжни сме да кажем, че до тези откровения феноменът стигнал само на база снимките на лицата.

При последното си прераждане феноменът Ускова се е появила в секретен руски град, където се е произвеждал уран. А иначе за пръв път е родена в Египет преди 31 121 години. Предците й били от Сириус. В момента живее в България. Председателка е на Международната асоциация на блондинките и е собственик на първата у нас ферма за пеперуди. Може би да приключа представянето ѝ с това, че е ученичка на Кашпировски.

Представих я малко несъразмерно подробно, защото въпросът, който поставя, е сериозен и да може премиерът сам да прецени дали да следва съветите ѝ.

И Орешарски се наредил на опашката за саниране, съобщава „Труд”. Той и жена му Елка ще са сред първите, които ще се възползват от безплатната услуга за апартамента си в размирния Кюстендил.  Там семейството има 102 квадрата апартамент в панелен блок 43 на ул. „Гладстон”. Собствениците на апартаменти в в 8-етажния блок вече са учредили сдружение със 100% участие и съгласие на живеещите и вече кандидатстват. Орешарски е упълномощил свой племенник да го представлява

Та може партията му да е против безплатното пакетиране на панелките, може и той лично да е против по принцип, но в частност не е против. Но той Орешарски с това е известен – с последователност, принципност и устойчивост на убежденията.

От ДКЕВР успокояват, че поскъпването на тока за битовите абонати от 1 юли нямало да е с 20%, както се тиражирало в публичното пространство. По-малко щяло да е, но за сега не се знае колко. Може да е 19%, а може дори и 18%... Тия хора таш… си правят с нас вече, не мислите ли?! В енергетиката се граби урбулешката, а те вместо да спрат или поне да ограничат грабежа, пак прехвърлят на нас сметката!

Народе?????

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини