От х:

Днес в x:

Хасковските депутати неми за 16-те милиарда, само Иванов обясни вота си „за“

Станислав Иванов от Реформаторския блок е сред  депутатите, които са гласували “за“ тегленето на новия дълг. Народният представител от Хасково  обаче коментира мотивите си с уточнението, че определението не е най-точното. „Определението „дълг“ не е най-точното като имаме предвид, че парите, които ще изтеглим всъщност са за рефинансиране на стари задължения на държавата и за покриване на дефицити. В по-голямата си част задълженията пък са към фирмите. В такъв случай питам аз: Не са ли тези пари по-скъпите пари? Все пак да не забравяме, че бизнесът е този, които осигурява работните места“, коментира Иванов. Той всъщност беше и единственият хасковски депутат, който непосредствено след гласуването си вдигна телефона, за да коментира решението си пред избирателите.

Haskovo.net потърси и останалите 7 народни избраници от 29 МИР.

Реакция имаше и от името на Борислав Иглев. Заради ангажираността си в късния следобед той не успя да отговори лично, но по негова молба реагираха от пресцентъра на Българският демократичен център.

Оттам коментарът е, че Иглев се е съобразил с обсъдено от групата решение в подкрепа на новия дълг.

Снощи от БДЦ твърдяха, че ще гласуват против или въздържал се. Това бе потвърдено и от говорителя им Любен Дилов-син в сряда сутринта. По-късно през деня обаче депутатите са разговаряли в стаята си с финансовия министър Владислав Горанов, като вероятно той ги е убедил. От парламентарната трибуна депутатът Светлин Танчев заяви, че подкрепата на дълга идва заради заявката на Горанов поне 2 милиарда от 16-те млрд. да не се използват.

Въпреки че може би най-компетентния коментар от хасковски депутат за днешното решение на НС може да дойде от Делян Добрев от ГЕРБ, който беше икономически министър в първия кабинет Борисов, не успяхме да се свържем и с него.

Без да вдигнат телефона си и да обяснят мотивите за вота си в пленарна зала днес останаха и депутатите от Хасковски регион Евгения Ангелова от ГЕРБ, Слави Бинев от ПФ, и Чавдар Георгиев от БСП, както и двамата народни представители от ДПС Мехмед Атаман и Салиха Емин.

Допълнение: Малко след публикуването на този материал Евгения Агнелова от ГЕРБ върна обаждането и потвърди, че цялата им група е гласувала "за" новия заем, включително Делян Добрев. Тя обясни, че не е могла да вдигне телефона, защото е била в комисия. Извини и колегата си, който също бил в заседания и не е могъл да отговори на запитването.  

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини