От х:

Днес в x:

Съдът в Смолян оправда община Пловдив по делото за "мръсния въздух"

Сн.Вестибг

Съдебен състав на Окръжен съд – Смолян излезе с решение по делото, придобило известност като „делото за замърсения въздух на Пловдив”, съобщиха от окръжното съдилище. Фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека” и 127 физически лица предявиха колективен иск от срещу Община Пловдив и РИОСВ в града под тепетата заради замърсения с високи концентрации от плахови частици въздух.

С него се искаше местната власт и екоинспекцията по съдебен ред да преустановият бездействието си и да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух в Община Пловдив. Целта беше в срок от шест месеца, след влизане в сила на съдебното решение, общината да осигури  достигане на нормативно допустимите нива /концентрации/ на фини прахови частици в атмосферния въздух. Съдът обаче отхвърли иска срещу общината като неоснователен и недоказан. Аналогичният иск срещу РИОСВ – Пловдив бе оставен без разглеждане като процесуално недопустим.

В рамките на 10 месеца, 5 заседания, 9 основни, допълнителни и комплексни експертизи и при участието на 127 страни по делото, съставът на съда събра доказателства, съдържащи се в 25 тома и излезе с решение от 134 страници.

Така магистратите приеха, че независимо от наличието на замърсяване над допустимите норми на въздуха в Пловдив, още преди завеждането на колективния иск община Пловдив е утвърдила набор от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, които са изпълнявани в и хода на делото, изпълняват се и в момента, част от които вече са реализирани.

Сред тях са приемането на нова организация на движението в града, озеленителни мероприятия и др., които според заключенията на вещите лица реализирани в комплекс, ще възстановят качеството на въздуха в града в допустимите норми. В заключение, съдът прие, че в случая не се касае за бездействие, а за предприети в съответствието със законодателството в РБ в тази насока комплексни мерки, при което искът срещу общината е неоснователен.  

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини