От х:

Днес в x:

Български сайт за уловките със ситен шрифт в договорите

Днес стартира новаторският проект „dogovor.at: знам какво подписвам” – онлайн платформа със социална насоченост, която цели да развие гражданското общество в страната ни.

Проектът ще помага на гражданите по две основни линии: „превеждане” на общите условия (ОУ) на организациите в България на език достъпен за гражданите; и създаване и поддържане на качествени и актуални типови договори, съобщава TechNews.

Екипът на dogovor.at е съставен от опитни юристи, които могат да видят грешките в масово достъпните образци на документи в интернет, повечето от които са с доста грешки и/или неактуални и могат да доведат до загуба на време, пари, а дори и по-сериозни проблеми.

Новата онлайн платформа е място, където хората с познания в юридическата сфера ще могат да създават иновативни юридически документи с високо качество, безплатни за използване от страна на гражданите с добавена стойност „превод” на юридическите текстове към тях.

Втората посока на развитие на идеята е свързана с една от  най-големите лъжи в световен мащаб – „прочетох и се съгласявам с общите  условия…”, а именно „преведните общи условия” на редица големи  организации в страната, с които всеки от нас ежедневно контактува.  Всъщност ОУ са документите, които най-често уреждат в детайли  отношенията ни с организации като мобилни оператори, банки и др., с  които имаме отношения в ежедневието.

От dogovor.at си поставят амбициозната цел да „преведат” ОУ на всички  тези организации на разбираем за хората без юридическо образование  език, за да може всеки да поеме контрола в свои ръце и да знае правата и  задълженията си.

Уебсайтът дава информация по основни права и насрещните им задължения  във връзка с конкретни, често срещани юридически документи на разбираем  език. Платформата не предоставя юридически консултации, като се явява  добавена стойност за гражданите.

Проектът се осъществява чрез Фондация „Лаборатория за гражданска  активност” като визията е Лабораторията, както и dogovor.at, да се  превърнат в платформи за реализация и на други идеи, които имат за своя  мисия развитие на гражданското общество в страната ни.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини