От х:

Днес в x:

Хасковският зоопарк взе най-голямата котка в Европа

Котенцата позират културно за Haskovo.net


Хасковският зоопарк се оборудва с двойка рисове от Чехия. Мъжкият и женския екземпляр са доставени вчера, като по стандартите на техния вид са почти бебета. През май ще навършат една година, като в зоопарковете живеят поне до 25 години. Дори и сега обаче, котките впечатляват с размери.

Евроазиатския рис е най-голямата котка на Европейския континент, като сред хищниците отстъпва по размери само на мечката и вълка. Навремето рисове бродели по българските земи. Изчезнали обаче след Втората световна война, преди да бъдат забелязани на някои места в България след 2003-та година. Информациите обаче са оскъдни и в голяма степен недостоверни. Със сигурност обаче хасковският зоокът никога не е имал рис сред екземплярите си, обясни шефът на парка Валентин Ахтаров. Доставката на двойката котенца струвала не повече от 10 хиляди лева-изгодна сделка на фона на бъдещата атракция в която се очаква да се превърнат. Рисовете са подредени точно до клетката с лъвове, в обща „котешка“ експозиция.

Рисът все пак няма шанс да конкурира царя на животните по размери. На тегло стига до 35, в редки случаи до 45 килограма, височината му е до 70 сантиметра, а дължината стига до 1-1.30 м. Телосложението може да изглежда скромно, но е направено така че да отделя значително по-голяма сила и енергия, които предполагат размерите му. Котката има непропорционални спрямо тялото големи и яки лапи. Те са съоръжени с дълги и остри като бръснач нокти, които при придвижване се свиват изцяло под възглавничките на лапите и не остават следи. Животното е изключително взривно и бързо, като буквално за едно мигване на окото профучава от единия до другия край на клетката и скача върху дървото в нея. Фиксира потенциалната си плячка с един от най-острите взорове сред дивите животни, заради който древните са го кръстили „Островид“. С остър поглед бе награден и традиционно безразсъдния фоторепортер на Haskovo.net, който влезе в клетката без защитата на металната мрежа. Рисовете обаче го харесаха /за щастие не за храна/ и му позираха като модели. Може би колегата им се стори прекалено голям, а засега тия животинки ядат само по 200 грама мръвка на ден. Очаква се след някоя и друга година да хапват по няколко килограма, а защо не и повече. Заявките за менюто се подават периодично към Полски Тръмбеш, където е кланицата за паркови животни, обясни Ахтаров.

Според него хасковският зоопарк тепърва ще се разширява и обогатява откъм животински видове. Тази година най-после ще бъде завършен процеса по акредитацията му. Документите били готови и след пускането им до МОСВ предстояла инспекция. Ако бъде получен лиценз, тепърва ще се закупуват нови животински видове, включително и такива, никога необитавали зоопарка в Хасково, като жираф например.

Г.Христов

Засега котките ядат по 200-300 грама месо на ден
Засега женският е по-едър от мъжкия
После обаче половата морфология ги изравнява по размери
Клетката с рисове е аранжирана до тази за лъвове
Според шефа Валентин Ахтаров паркът тепърва ще се обновява и разнообразява
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини