От х:

Днес в x:

КАТ-Хасково разпънат между 3 камери и два микрофона

Курсистка от ДПА показва камерата, която ще следи полицаите вътре в колата

Хасковските катаджии ще бъдат дебнати от 3 камери и два микрофона, които ще записват нон стоп, да не би случайно да си поискат подкуп или да склонят, ако им се предложи. Контролът за почтеност е поставен на три коли и засяга 6-ма патрулиращи полицаи. Двата екипа ще дебнат по АМ Марица, като на теория трябва да контролират участъка от Пловдивско до Капитан Андреево. На практика обаче засега ще патрулират само от Харманли до границата, защото само този участък на аутобана е готов.

Една ще е колата за редови катаджии. Тя обаче ще има сложната задача да покрива Хасково, но също така Минерални бани и Стамболово.

Камерите наистина гарантират окончателно изваждане от служба на легендарната катаджийска реплика „Ся кво правим“. Кажат ли нещо такова, то се записва на микрофона, който всеки патрулиращ носи закрепен за ревера си. Записът се получава добре и дори ченгето да се отдалечи на 100 метра от патрулката. В случай, че нещата тръгнат да стават „без думи“, се намесват камерите. Те имат перфектен обхват на десетки метри отпред и отзад на автомобила. Чак лунички не могат да хващат, но гарантирано ще засекат банкнота, портфейл или някакво друго съмнително движение. Записът влиза в базата данни на полицията, където години наред ще стои готов за употреба. Наистина, няма кой ежедневно да превърта записите, към тях ще се посяга само ако има някакво оплакване, че проверката е минала не както трябва.

До известна степен камерите са защита и за полицаите. При административно-наказателната дейност често възниква оспорване от страна на глобения за нещо по акта. Преди няколко години пък по адрес на честния полицай Андон Димитров от Минерални бани тръгна слух, че топял шофьори, като им подхвърлял банкноти, за които после твърдял, че са опит за подкуп. Сега видеозаписът категорично ще разрешава подобни спорове. Не съвсем желаната последица е, че в едно скучно дежурство ченгетата няма да могат да си почешат езика за сметка на шефа или да одумат някоя готина колежка. Всичко се архивира, а двете категории са доказано злопаметни.

Засега патрулките с камерите само се разтъпкаха, колкото да направят демонстрация пред възпитаниците на Детска полицейска академия. За просвещаването на малчуганите все пак бяха спрени няколко коли, колкото да се демонстрира какво включва една рутинна проверка. Характерно за Хасково - още третата кола бе в нарушение. Водачът й шофирал без да сложи предпазен колан. Горе долу такъв е процентът на глобените и в масовите акции на полицията срещу недобросъвестни шофьори в града и областта.

Г. Христов

Други две, на предното/вляво от огледалото за обратно виждане/ и задно панорамно стъкло ще следят за случващото се отвън

 

Патрулката демонстрира пред децата малко истинска полицейска работа
Още третия шофьор изгърмя с акт, в случая за непоставен колан
Най-радостни от акцията бяха децата от Детска полицейска академия и техните учителки

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини