От х:

Днес в x:

Либерализираме електроенергията без вдигане на цените

Ще търсим механизми, за да не се отрази негативно либерализацията на пазара върху джоба на българските потребители.

Енергийният министър Теменужка Петкова увери, че правителството ще работи усилено, за да може всяко домакинство само да избира доставчика си на ток. Пред БНР тя потвърди намерението либерализацията да се случи до края на тази година.

Петкова потвърди и решителността на кабинета да се погасят задълженията на НЕК, които са малко над 600 млн. лв. Освен това, НЕК дължи над 1,2 млрд. лв. на производителите на електрическа енергия, потвърди министърът.

„За да стане това, ние трябва да предприемем всички мерки течовете в системата да бъдат занулени”, коментира още Петкова. Другата промяна, която управляващите подготвят, е създаването на Българска енергийна борса.

„Ние работим усилено в тази посока. Българската енергийна борса получи лиценз от ДКЕВР. Сега се работи по избора на платформа, така че смятам, че до края на годината ще либерализираме сектора", обясни Петкова.

В петък стана ясно, че НЕК и двете американци централи "Марица изток" - 1 и 3 са подписали меморандум, с който се задължават да преговарят за по-ниски цени на тока в дългосрочните договори.

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини