От х:

Днес в x:

Отвлича се вниманието от съдебната реформа, смята омбудсманът

Отстраняването на съдия Янева няма никаква връзка със съдебната реформа и с такива новини се отвлича вниманието на обществото. Това заяви националният омбудсман Констанин Пенчев пред Нова телевизия.

Промените ще започнат, когато правителството и Народното събрание изготвят и приемат предложените реформи и това трябва да се случи до средата на годината, добави той. Пенчев не изключи и промени в Конституцията.

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева беше отстранена от длъжност заради проверката по разработката "Червеи". Тя е разследвана, че противозаконно е разрешила СРС-та по "Червеи" в периода от септември 2013 до юни 2014 г. 

"Едва ли тя има най-големите грехове, че е избрала едно решение за СРС-та (специални разузнавателни средства - бел.ред.). Обществото трябва да бъде нащрек и да знае, че нищо не е започнало като реформа в съдебната система", каза Пенчев.

Пенчев не коментира дали ще се рабере кой е поръчал разработката "Червеи". "Очевидно ще изгърми някой служител", заяви той и припомни, че по нито един от скандалите с подлсушвания през последните години не е било стигнато до първоначалния поръчител.

През годините срещу Янева е имало съдийско недоволство, припомни Пенчев. "Става дума дали Янева е управлявала добре или лошо Софийски градски съд, затова и правосъдният министър внесе искане за производство", заяви той.

"Просто има досъдебни производства срещу съдии заради операцията "Червеи" – вдига се шум в медиите, защото беше извънредна точка в дневния ред на редовното заседание на ВСС."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини