От х:

Днес в x:

А системата, която продуцира Владимира Янева, си остава същата

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно отстрани Владимира Янева от председателския пост на Софийския градски съд и от съдийската й длъжност. Това стана само часове след като главният прокурор Сотир Цацаров го поиска с основанието, че срещу нея е образувано досъдебно производство за незаконно подписване на разрешения за използване на СРС в разработката на МВР и ДАНС "Червеи". И само седмица след като премиерът Бойко Борисов посочи в нейно лице главния виновник за разработката. (А водопадите от мъгляви обяснения що е било то "Червеи" потопиха всеки опит за логическо размишление над официалната теза, че - да, източена била секретната информационна система на МВР и в МВР не знаят къде е отишла, но - не, шефът на ДАНС и главният секретар не са отговорни за това.)

Отстраняването на Янева не е прочистване на системата

Както беше избрана през 2011 г. без нито един съдържателен мотив за професионалните й качества и дори без необходимия реален стаж, а по внушението на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, възприеман от ВСС като неофициалиня кадровик на съдебната власт, така и сега отстраняването на Янева оставя привкуса на сделка, сключена извън стените на кадровия орган.

Защото - ако ВСС изпълняваше задълженията си, щеше да се "задвижи" още когато към него се трупаха сигналите за нарушенията в ключовия съд, включително и за корупционни практики и търговия с влияние. Да напомняме ли, че в Етичната комиися на Ясен Тодоров още отлежава сигнала за онзи адвокат-брокер на интереси, който е направил пътека да кабинетите на ръководството.

Ако ВСС си изпълняваше задълженията, щеше да се активира веднага след като бяха доказани нарушенията на зам.-председателката на СГС Богдана Желявска при разпределението на делата в Търговското отделение и след писмата на съдиите от СГС, а не след призивите на министъра и на седмината посланици.

Ако главният прокурор беше загрижен да се изясни как е ръководен най-важният съд в страната, щеше да поощри образуването на дисциплинарно производство срещу Янева и Желявска, а не да бърза да я отстранява заради секретно досъдебно производство, което може да зачеркне проучването на нейните действия като председател.

А отлагането от ВСС за след седмица да реши дали да заведе дисциплинарно дело по предложението на министъра на правосъдието и председателя на ВКС осигурява възможност на Янева и Желявска, както и на останалите зам.-председатели да подадат оставка от съдебната система и с това да осуетят образуването на дисциплинарните производства срещу тях. Лозан Панов дори ги призова точно това да направят. С което нарушенията в СГС ще си останат без официално проучване.

Всъщност до дни ще стане ясно какво следва. Според вътрешните правила на ВСС изпълняващ функциите председател на СГС автоматично става онзи заместник, който е с най-дълъг зам.-председателски стаж, а това е Желявска. Която е с най-сериозните съмнеиня за нарушения при разпределение на делата. Ако тя и останалите заместници изпълнят препоръката да подадат оставка, ВСС трябва да открие процедура за избор на председател на СГС. Ако процедурата се изпълни без промяна на правилата и на Закона за съдебната власт, а това значи отново да се прегазва мнението на съдийската общност и мнозинството във ВСС да продължи да се формира по  внушения на властелините на волята вътре и вън от системата, то значи, че  
системата, която продуцира Янева и Желявска, си остава същата.


Смисълът на тази система е управление на съдебната власт чрез вулгарни сделки.  
Затова и "случаят Янева" от конкретен казус се превръща в заплашителен урок за всички съдии. 

Този е съпътстващият, но и най-сериозен извод от светкавичното изпълнение на искането на Цацаров. Главният прокурор за един миг даде на висшите кадровици да разберат, че конституционното  задължение на ВСС да отстоява независимостта на съдебната власт е легенда и че съветът не струва нищо.

Урокът е пределно ясен - напълно безконтролно може да бъде отстранен всеки съдия и магистрат въобще, достатъчно е да бъде написано едно постановление  за образуване на досъдебно производство срещу когото реши главният прокурор /след като е приел препоръката на който е да е/, което да бъде обявено за секретно, за да не може съветът да поиска аргументи по същество. И край с магистрата! Съветът вчера дори не посмя да обсъди по-задълбочено  дали магистратът се ползва от функционалния имунитет при тези случаи.

Голямата ирония е, че този най-тревожен знак за това как всъщност се управлява съдебната власт дойде от отстраняването на... Владимира Янева. Която изобщо не би трябвало да бъде част от съдебната система, камо ли председател на най-важния съд в България.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини