От х:

Днес в x:

Отпадат направленията на хартиен носител, ограниченията остават

Направленията за преглед при специалист ще отпаднат като хартиен носител.

Ограниченията обаче ще останат, като пациентите ще бъдат отчитани по електронен път.

Това съобщи здравният министър Петър Москов тази сутрин, преди да вземе участие в здравен дебат по темата за неотложни реформи в здравеопазването.

В най-скоро време се очаква всеки, който се нуждае от преглед при специалист, да получава направление, но не на хартия, а по електронен път.

Това обаче не значи, че направленията ще станат неограничени, тъй като в една система не може да има безконтролен достъп до всичко, след като парите са ограничени, обясни министърът.

Очаква се всеки здравноосигурен да има електронна здравна карта, в която ще бъде кодиран определен брой направления. Личният лекар ще преценява единствено кога да отключва някое от тях. Така, според министъра, ще отпадне опасността да останем непрегледани, тъй като направленията на личния ни лекар са свършили.

По темата за спешната помощ Москов подчерта че до 2020 г. 7 милиона българи ще имат достъп до адекватна спешна диагностика в рамките на 30 минути от повикване на линейката. Това щяло да стане с увличаване на възнагражденията на спешните лекари, закупуването на 600 нови линейки и ремонт на спешните центрове. Москов е убеден, че увеличаването на парите на спешните лекари действа, тъй като от началото на годината в столичния център за спешна медицинска помощ на трудов договор работели 10 нови лекаря.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини