От х:

Днес в x:

Здравното министерство: Детските лекари не достигат

В страната вече се очертава недостиг и на детски лекари, каза днес във Варна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
По думите му повечето от специалистите в момента са на около 50 години, предаде БТА.

Шарков допълни, че в страната има недостиг и на патоанатоми, анестезиолози, инфекционисти, ревматолози.

Той припомни, че министерството вече промени наредбата за специализациите в медицината. Заместникът на Петър Москов уточни, че за тази година болниците в страната обявяват 1313 свободни места за специализанти.

Завършващите медицина ежегодно са между 500 и 600 души, а тази година министерството ще финансира теоретичното обучение на около 480 специализанти.

"Тези млади доктори по принцип са на трудов договор и за това помощта е само за обучението им в университетите. За 2016 година ще процедираме или по този начин, или ще финансираме теоретичното обучение само на специализантите по професиите, в които има недостиг на кадри", каза още Шарков.

При случая с 8-годишното дете, което почина в Спешното отделение на болницата в Разград, стана ясно, че на много места в страната няма детски хирург.

През лятото млади медици протестираха под мотото: „Млади лекари за ново здравеопазване”. Те обявиха, че 80% от хората в системата искат да напуснат България.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини