От х:

Днес в x:

ИД пусна видео с обезглавяването на втория японски заложник

Бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава" публикуваха видео, в което твърдят, че са екзекутирали японския заложник Кенджи Гото.
Видеото показва мъж с качулка, който стои над Гото, опрял нож в гърлото му. В следващия кадър се вижда тяло с поставена върху него глава, съобщи американският център за следене на ислямистите в интернет САЙТ (SITE), цитиран от Ройтерс и БТА.

Обръщайки се към японския премиер Шиндзо Абе, мъжът казва: "Заради безразсъдното ви решение да се включите във война, която не можете да спечелите, този нож не само ще убие Кенджи, но също така ще продължи да лее кръв навсякъде, където намери ваши хора. Нека кошмарът за Япония започне!".

Видеото "с голяма степен на вероятност" е автентично, заяви японският министър на отбраната Ген Накатани, цитиран от ТАСС.

САЩ проверяват автентичността на видеото

Съединените щати работят за потвърждаване на автентичността на видеото на "Ислямска държава", показващо предполагаемото обезглавяване на японския заложник Кнеджи Гото, заяви Белият дом, като подчерта, че Вашингтон "категорично осъжда" действията на войнстващата групировка, предаде Ройтерс.

"Съединените щати категорично осъждат действията на "Ислямска държава" и призоваваме за незабавното освобождаване на останалите заложници. Ние сме солидарни с нашия съюзник Япония", заяви в Бернадет Мийхан, говорителка на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Същевременно говорителят на японското правителство Йошихиде Шуга също категорично осъди действията на "Ислямска държава" във връзка с публикуването на видеото и заяви, че министрите ще се срещнат, за да обсъдят отговор на видеото.

Гото беше заловен от "Ислямска държава" през октомври, след като замина за Сирия, за да се опита да издейства освобождаването на друг японски пленник, Харуна Юкава.

Заложническата драма започна миналата седмица, след като бойците заплашиха да убият Гото и Юкава в рамките на 72 часа, ако Япония не плати 200 милиона долара откуп.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини