От х:

Днес в x:

Митничарският шеф: Контрабандата ме поръча, искаха да ме убият

Шефът на свиленградската митница Тодор Караиванов остава зад решетките с постоянна мярка “задържане под стража”, реши Хасковският окръжен съд. Искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение бе направено от Софийска градска прокуратура, а в залата се яви прокурорът Владимир Дешев.

Той разказа пред Темида, че разследването срещу митническия шеф е било възложено на ДАНС след оплакване от шефове на спедиторски фирми. Сигналът бил подаден от Стилиян Христозов и Хакиф Хабил. Техните камиони винаги били отклонявани за щателна митническа проверка, което бъркало бизнеса им, защото закъснявали с доставките. След проведени разговори с шефа на митницата Тодор Караиванов им станало ясно, че за да избегнат непрекъснатите проверки, трябвало да си плащат по 50 евро на камион. На 27 януари единият от бизнесмените му дал 600 евро, а другият 600 лева. Банкнотите били надлежно описани предварително. След предаването на сумите агентите на ДАНС задържали Караиванов, като според прокуратурата при претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро. В жилището му са открити 6000 лв., във връхните му дрехи, и три чувала с митнически документи, оригинали и копия, държани там незаконно. Цялото разследване срещу Караиванов било организирано от агента на ДАНС Бойко Маринов.

Адвокатката на митническия шеф поиска да му бъде наложена по-леката мярка - “домашен арест” с аргумента, че той няма да се укрие от правосъдието. Юристката посочи и многобройните награди и грамоти за висок професионализъм на клиента си. Според защитата домашният арест ще изпълни ролята си в разследването без да се налага допълнителна репресия спрямо клиента й. “За определянето на тази по-лека мярка може да попречи единствено общественото мнение, но да не забравяме, че когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правото излиза”, допълни адвокатката. Освен това тя припомни и решението на съда отпреди ден, с което се оневиняваха 9 митничари, обвинени в подкуп.

Самият Тодор Караиванов пожела да говори пред медиите, докато съдът се бе оттеглил за съвещание. Според него акцията по задържането му е провокация, започнала още през 2012 година. “Само за последните пет месеца, откакто се върнах в свиленградската митница, има разбити два крупни канала за контрабанда – през септември бе заловен цял камион с нелегални цигари, а щетата за бюджета бе оценена на 1.5 млн. лв. Преди дни пък бе разбит друг канал – за парфюми менте и конфекция. Явно преча на някого. Не случайно, когато през 2013 година, преди да замина в централното управление на митницата, когато направих изявление, че ще работим сериозно срещу контрабандата, получих заплаха за живота си. Явно сега не се работи срещу контрабандата, а срещу хората, които я спират”, заяви Караиванов.

Той бе категоричен, че при ареста му пари в джобовете му не е имало. За откритите в дома му 6000 лева той заяви, че е обичайно за него да държи големи суми вкъщи. “Те твърдят, че съм взел пари”, лаконичен бе Караиванов. Прокуратурата пък настоява, че откритите в кабинета му банкноти съответстват по номера на описаните предварително.

Решението на Окръжния съд в Хасково може да бъде обжалвано пред Апелативния в Пловдив.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    По
    Порчо
    58 -7
    18:21, 30 яну 2015
    Човешката наглост е безкрайна! Те го хванали с описани банкноти и с още 4-5000 лева и в къщи му намерили още повече и наглеца твърди, че той обичайно си държал по толкова пари в къщи! Аз ако имам редовно по толкова хиляди в къщи, незнайно от къде дошли, защо ми е да работя?
    Тошко, по-добре издай веригата на кого се отчиташ и какъв ти е дневния план, който ти спускат от София!
    И другия път звънни на джиесема на чичо Ваньо, а не набирай ЕГН-то му!
  • 2
    Не
    НЕВИНЕН ДУШИЦА
    36 -11
    18:36, 30 яну 2015
    То бива бива ама тази шушуминга ни взима всички за за балъци 12.000евра явно са паднали от небето и в неговото бйуро ей така той горкия вобще не е вземал пари сигорно след смяна е оделил пая на партията герб бати бойко но педала няма да каже завалията той ништо не знаел за парите не се родил оште такъв който да не взема рушвети на митницата няма такъв будала още хасковският съд сигорно и него ще докаже че е невинен той е за рая направо ....публичен растрел или да му отрежят и двете раце и на адвокатите и прокорорите в хасковския съд а на тях езиците да им се отрежят че да не практикуват тази работа никога повече
  • 3
    Ka
    Ka.Nik. h-li
    3 -3
    14:13, 31 яну 2015
    Otvratitelni sa horata v takiva trudni momenti.Okazva se ce poveceto priqteli sa samo edin spisak,,.Eto kakvi li ne sluhove pusnaha gnusnite klukarki za tezi 3 dena.Tonito hodela sus covek koito narocno naglasil tazi shema ce Todor vzemal potkupi za da go eliminira.Gnusen narod vinagi sum zaqvqvala ce nito edna ot moite blizki priqtelki nqma lubov.afera i sa seriozni zheni,dori i za men se puskava tova i onova no az gi ignoriram-prostacite nqmat pociven den

Още новини

Последни новини