От х:

Днес в x:

Хасковлии отсвириха и ягодите в Испания и малините в Португалия

Испанците търсят пак берачи на ягоди. Ако може-жени


Нито един хасковлия няма да бере малини в Португалия, а само трима ще превиват гръб по ягодовите полета в испанската провинция Уелва. Търсените работници бяха съответно 600 и 350. Само 83 лица от региона са си направили труда да отидат до Пловдив за финалното интервю за малините в Португалия, а само 15 са били одобрени след него. Те са от Харманли, Любимец, Димитровград, но не и от областния град. Още по-малко са били мераклиите за Испания, където испанските работодатели са одобрили едва 25 души и само трима са от Хасково.

В предишни години подобни трудови борси с рекламирано възнаграждение от 1000 евро на месец събираха стотици желаещи, като някои дори катастрофираха с колите си в опит да стигнат до среща-разговор с испанските патрони.

Последните явно са на зор, защото обявяват нова официална оферта за работници за ягодите в Уелва. Срокът за подаване на документи е до 15 часа на 18-ти февруари, после сезонът на ягодите в Испания почва и търсенето става безсмислено. Малките червени плодове се берат до края на май. За разлика от предходни оферти, критериите за тази са снижени поне откъм възраст-вместо 25 и 45 години, сега се търсят кандидати между 20 и 42. Няма изискване дали да са мъже или жени, нито някакви други цензове. Иска се само да са физически здрави и имат опит в селскостопанската работа.

Документи се подават в регионалните Дирекции „Бюро по труда“ където се дава и справочна информация на телефон 661901.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини