От х:

Днес в x:

Бежанците поставени под вечерен час като първолаци

Вечерния час досега не спести неприятностите в лагера

Брутален вечерен час ще ограничава движението на бежанци в уж отворения тип бежански център в Харманли. На имигрантите е забранено да си подават носа навън след 20 часа през зимата и след 22 часа през лятото. Режимът е по-строг дори от този за учениците, които са ограничени в мотаенето си навън до 21 ч зиме и 22 часа лете. Мотивът за крутата мярка е, че за разлика от учениците, бежанците правят проблеми. Или поне така мислят харманлийци, които се считат за най-потърпевши от наличието на тяхна територия на най-големия бежански лагер в България. В Момента там има около 1800 души, но капацитетът му е 4 хиляди.

Искането за вечерен час бе официализирано от областният управител на Хасково Добри Беливанов. На срещата с местната власт и гражданството на Харманли от 22-ри януари, Беливанов се съгласи с предложенията за затягане на дисциплината и поиска от ДАБ нов вечерен час, а от МВР връщане на жандармерията в Хасковско. В момента най-близката жандармерийска част е със седалище в Кърджали. Съвсем близкото минало обаче показва че тя би била полезна, поне в Харманли. На 5-ти ноември м.г. лагерът бе обхпванат от най-масовите си безредици от своето създаване. Сбиха се стотици афганистанци и сирийци, като в мелето бе изкъртен и потрошен цял един корпус, двама сирийци бяха заклани, а десетки бяха набити. За овладяване на ситуацията бяха изпратени всички налични сили полицейски сили в Харманли и специални полицейски части от Хасково. Ситуацията бе овладяна, но нещата висяха на косъм, признаха неофициално и самите полицаи. Официално Държавната агенция за бежанците отрече да е имало подобно нещо, все едно афганците Мохамед и Белал се бяха наръгали сами.

Любопитното бе, че инцидентът е станал в условията на действащ вечерен час в лагера. Той бе въведен на 2-ри октомври след като 4-ма сирийци се клаха с изявен ромски сводник, а понеже наръган бе последния /12 пъти/, Махалата реши да си отмъщава. Шефът на лагера Марко Петров спешно разпореди катинарите да тракват в 22 часа, а всеки който нарушава този час, бе заплашен с отказ на статут. Колко им пукаше на сирийците от заплахите си пролича само 5 дни по-късно. След вечерния час група сирийци тръгнали да се разбират с ромската Махала на центъра на Харманли, а оформящото се меле от брадви и ножове бе възпрепятствано в последния момент от случайно намиращ се на бойното поле харманлийски цивилен полицай. Сблъсъкът бе доста след времето, когато уж извън лагера не трябваше да има никакъв бежанец. Погромът между афганците и сирийците от 5-ти ноември също започнал навън, след разпивка в харманлийски ресторант, а финалът бил в жилищните корпуси. И през тази година бежанците показаха, че не им дреме за вечерни часове. Сирийският магистър-фармацевт Ахмед Дауиш нападна и би рецепционист в харманлийски хотел в 22.40 часа на 19-ти януари. 2 дни по-рано пък две момчета бежанци обраха харманлийска кръчма след проникване в нея в 3 сутринта. В никнещите интернет зали в Харманли напливът на бежанци е основно вечерта, когато няма много местни навън, споделиха собственици. Абсурд е да се очаква, че те ще престанат да идват, коментираха те.

Въпреки това областна администрация се е заела с комплексни мерки за справяне със ситуацията. Те са поискали пълна информация за дейността на охранителната фирма на територията на РПЦ Харманли, която по думите на много харманлийци била незадоволителна.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ли
    лиско
    3 -9
    16:44, 30 яну 2015
    Какви са тези глупости!? Старшинката, ти ходил... Виж коментара
    • Ло
      Ловец
      8 -2
      17:13, 30 яну 2015
      Ако някой ти дойде на гости и започне цяла вечер да ходи насам натам и да мишкува, бъклица ли му даваш или му показваш рамката на вратата? Толерастията си я пазете за вашите гости!
Последни новини