От х:

Днес в x:

"Родопски хайдути" се покланят пред гроба на Капитан Петко Войвода, носят пръст от там

Сдружение „Родопски хайдути” организира поклонение пред гроба на Капитан Петко Войвода във Варна. На 7 февруари родолюбците, известни с множество патриотични инициативи, ще сведат глави пред гроба на големия хайдутин по повод на 115 годишнината от смъртта му.

Поклонението ще започне в 13.30 на Централните гробища във Варна, а проявите са подготвени от Тракийското дружество, като ще се включат и членове на клуб „Миноносец Дръзки„ - Варна и момчетата от гайдарски състав „Петко Войвода„ , с ръководител Иван Балабанов. След панихидата, инициативата ще продължи с шествие до паметника и къщата на легендарният закрилник на Родопите и Тракия.

Пръст от гроба на Капитан Петко Войвода ще бъде донесена и предоставена на всички родопски градове и села, в които има негов паметник. Родопските комити от сдружението се надяват, че скоро в кв. "Устово" в Смолян, също ще има бюст на войводата, за да могат смолянчани да сведат глава и отдадат почит, и признателност към делото му.

Именно в кв. "Устово" е била открита пушката на големия хайдутин, съхранявана от секретаря на дружината му в този край Атанас Келпетков. Неговата личност е тясно свързана с родопчани, а от писмата до Войводата личи голямо уважението на местното, християнско и мюсюлманско население по време на турското робството, припомнят от Сдужение „Родопски хайдути“ и призовават да помним, и да следваме светлия пример на Войводата - човечност, гордост и родолюбие.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    гергана чотрева
    2 0
    09:42, 30 яну 2015
    инициативата е похвална,съжалявам че няма как ние широколъчани да се включим в поклонението.Бихме желали да получим пръст от гроба на Капитана,личност към която имаме особена почит и уважение!
Последни новини