От х:

Днес в x:

Милен Велчев влезе в ръководството на БТК

Милен Велчев влезе в управата на "Вива Телеком България" ЕАД, едноличен собственик на БТК ("Виваком") и собственост на "ИнтерВ Инвестмънт С.а р.л", Люксембург.

Велчев - представител на съсобственика на КТБ "ВТБ Капитал" и министър на финансите в кабинета "Сакскобургготски" - е вписан в Търговския регистър като един от управителите на "Вива Телеком България" на 27 януари 2015 г. От управата е отстранен Борис Петров Статев.

Така управителите на "Вива Телеком България" остават петима: Милен Велчев, Златозар Сурлеков (в УС на БТК), Светлана Бахчеванова, Филип Гроуз (в Надзорния съвет на БТК) и Елеонора Сърбова.

Рокадата идва в контекста на войната за контрола над БТК между Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски след срива на КТБ.

В интервю за в. "Банкер" от 5 януари мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев заяви:

"Виваком" винаги е била от първостепенен интерес не само за освирепелия финансов благодетел на ДПС без доказани доходи и неговите съмишленици, но и за много други политически хиени в българската джунгла. След като не се поддадох на изнудването да прехвърля "Виваком" на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално.

...

Носят се слухове, че наточилите се за "Виваком" постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании".

Цветан Василев заявява още, че софийският клон на "ВТБ Капитал" също се е поддал на нездрави влияния.

В друго интервю, за агенция "Новините", публикувано на 22 декември 2014 г., Василев казва:

"През март тази година започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком", заплашвайки ме, че ако това не се случи, ще има фатални последствия. Мисля, че през последните шест месеца наблюдаваме тези последствия.

...

Връх на арогантността и доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата беше отказът да се разследва мой сигнал срещу изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски от май 2014 г. Крайно удобно, официален отказ получих съвсем наскоро, след почти 6 месеца професионален театър, който целенасочено доведе до краха на КТБ АД. Опитът за превземане на "Виваком" чрез вътрешен преврат от миналата седмица също е доказателство, че апетитът на български политици към компанията все повече се разраства".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини