От х:

Днес в x:

„Славейков” на финал в първата Евроскола за 2015 г. в Страсбург

До финала на европейското ученическо съревнование в програмата Евроскола достигна отбор с представител на славейковци.
На 22 януари бе проведен първият ден на Евроскола за 2015 г. в Европейския парламент в Страсбург. От българска страна в това издание участва група от кърджалийското СОУ „Петко Рачов Славейков”. Около 550 ученици и учители от всички държави-членки на Европейския съюз посетиха Страсбург. Представителни групи от Австрия, Белгия, България, Чехия, Хърватска, Дания, Естония, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Швеция, Испания си дадоха среща в една от най-висшите институции на обединена Европа.
29 ученици и 5 учители от СОУ „П. Р. Славейков” пристъпиха прага на Европейския парламент в деня на Евроскола като единствените представители на родината ни. Благодарение на проведеното през месец ноември миналата година регионално състезание и предварителната подготовка, която участниците получиха по направления, те влязоха със самочувствие на знаещи, можещи и осъзнати млади европейци. Красивите им униформи изпъкваха след останалите многобройни участници и привлякоха благосклонно внимание и възхищение.
Първата част на деня започна с представянето на участниците. Председателят на Ученическия парламент при най-голямото училище в Южна България Иван Герганов доказа безапелационно, че изключителните му успехи по математика се дължат и на способността му без сянка от притеснение и перфектно боравене с английския да очарова публиката.
След общото представяне последва разделяне на учениците по групи според предварително обявените направления. В оживени дебати там представителите на различните държави изказаха визията си за подобряване на нещата.
Последва сформиране на случаен принцип на отбори, съставени от по четирима представители и попълване на въпросници. Един от най-добрите отбори с участието на десетокласничката Радостина Никова достигна до финала и само една точка го отдели от първото място.
Щастливи и обогатени с впечатления, славейковци се отдадоха на разглеждане на забележителностите на стария Страсбург и шопинг.
За българската група денят на Евроскола бе повод да направи една разнообразна европейска екскурзия. По пътя за френския град и обратно учениците и учителите на „Славейков” посетиха и други интересни места. Съпътстващата програма допринесе не само за нови впечатления, но и за обогатяване на общата култура на учениците, които по време на пътя сами показаха знания за посетените места. Нови Сад, Братислава, Страсбург, Мюнхен и Виена се оказаха новите покорени от славейковци европейски градове.
В очакване на следващата възможност да участват в Евроскола, учениците от училището за шампиони се готвят за своите неотложни ангажименти и инициативи на Ученическия парламент. През февруари ще се фокусират върху празнуването на Деня на влюбените и най-вече върху предстоящото издание на наградите „Даскеер”.

Евроскола е изключителен форум за ученици, на който те провеждат дискусии и дебати по важни аспекти в многоезични работни групи. Участниците виждат отблизо как работят европейските институции, показват възможностите си по време на дебатите в процеса на вземане на решения относно ЕС в пленарната зала и се учат как да си сътрудничат с хора от други държави.

Също като депутатите в Европейския парламент учениците работят в групи и дискутират по следните теми:
• Околна среда и възобновяема енергия,
• 2015 – Европейска година за развитие
• Бъдещето на Европа
• Свобода на информацията и активно гражданство
• Миграция и интеграция
• Развитие на младежта.

Те имат възможността да дебатират и гласуват по тези теми в пленарната зала на Европейския парламент, което им позволява да покажат и своите езикови умения на английски, немски и френски.
Училищата, които участват в тази програма, се избират чрез национално състезание, организирано от Информационното бюро на ЕП във всяка държава.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини