От х:

Днес в x:

Свидетели припадат от страх преди да ги разпитат по делото срещу Беширов

На поредното заседание съдът не даде ход на делото срещу Беширов, яви се само защитата му и поиска ново отлагане поради медицински причини

Днес Окръжният съд в Смолян отново не даде ход на делото за принудително отстраняване от длъжност на кмета на Неделино Стоян Беширов. Адвокатът му представи медициднски документи, според които той не може да се яви в съда и поиска отлагане, и нова дата. На 14 януари Беширов е бил изписан от Пирогов след операция от хемороиди и според лекарската комисия здравословното му състояние няма да позволи явяването в съда в рамките на 30 дни.

Съдът уважи искането на адвоката и насрочи ново заседание за 19 февруари. По закон и според практиката на Европейския съд за защита правата на човека, при подобни дела обвиняемият трябва да участва в заседанието лично.

За пореден път в Смолян пристигна и прокурорът от спецзвеното за бърба с организираната престъпност към Софийска градска прокуратура Лилия Симеонова, която води разследването срещу кмета на Неделино. Според нея обаче няма никакъв проблем той отново да представи болничен лист и на 19 февруари.

„Друг е въпросът дали обвиняемият си седи в Неделино или обикаля България, а той не е бил там /б.а. Неделино/ “, коментира прокурор Симеонова и допълни, че е съвсем възможно досъдебното производство да приключи преди Беширов в крайна сметка да бъде отстранен от кметския пост. Към момента разследването, което започна в края на миналата година, набъбна солидно и се нищят нарушения по 12 обществени поръчки по европейски поректи, но едва сега свидетели от Неделино, Кърджали, Смолян и Пловдив са започнали да говорят защото са под натиск и се страхуват.

Прокурор Лилия Симеонова

В момента един от свидетелите, когото призовах да разпитвам, докато изчака да свърши разпита на предишния, колабира, с много високо кръвно е и е в болница. Има упражняване на натиск, казаха ми, че му са се обадили по телефона и са го заплашвали“, обясни прокурор Симеонова и допълни, че натискът е много силен и освен заплахи има и административна преса срещу свидетели, които са уволнявани.

„Всичките почти граждани на Неделино, които са заявили позиция по това досъдебно производство, получават заповеди за уволнения“, каза прокурорът и допълни, че Инициативният комитет за защита на Беширов, сформиран веднага след разкритията срещу него и оглавен от Фанка Георгиева, която той назначи за свой заместник в общината, непрекъснато притиска хората, от които се страхуват.

Усилията ни са, колкото се може по-бързо да завърши разследването, тъй като е много сложно и да го внесем в съда. Трябва да защитим тези хора, ще направим нужното. Защото до сега хората казваха, „не знаем“, „не знаем“, но вече започнаха да знаят“, обобщи държавният обвинител и добави, че тепърва ще има не само нови разпити и експертизи.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини