От х:

Днес в x:

Бюджетът на Димитровград за 2015 година: Между амбиция и реалност

31 общинари подкрепиха на сесия бюджета на Общината за 2015 година, един гласува "въздържал се" 

Бюджетът на община Димитровград за 2015 година бе приет на сесия днес с гласовете на 31 общинари, само един се въздържа при гласуването. Финансовата рамка, в размер на 33 370 656 лв., бе одобрена с няколко поправки, внесени от Тодор Тодоров (БСП), Калина Монева, Таня Делчева и Катя Панева (Да за Димитровград). 

Дебатите в залата вървяха спокойно, а всички сесийни групи подкрепиха предложените цифри. Най-напред своето мнение по рамката изразиха от групата на БСП. Това е балансирания и разумен бюджет, необходим за жителите на Общината, заяви зам.председателят на ОбС Димитър Петров.

Според председателят на ОбС Стефан Димитров, финансовата рамка тази година е амбициозна и за пръв път от три години има някаква визия за развитие на града. Димитров напомни на колегите си, че кампанията по плащане на данъците в Димитровград стартира и ги призова да се издължат към местната хазна.

По време на дебатите за бюджета се завърза спор между Иво Димов и Стефан Димитров

"За съжаление се показва, че Европейските програми не са панацея и единствения изход за бюджетите е привличане на средства", заяви Димитров. Според него, вижда се, че е постигнат баланс Той поиска да направи промяна в средствата, които се отделят за стимулиране на млади семества през тази година. Засегната бе темата и за продажба на земеделска земя и инвеститорите на Логистичния център. Това предизвика намесата на кмета Иво Димов в дебатите и споровете се разгорещиха до познатите градуси.

Димов заяви, че не е съгласен с определението, че бюджетът за тази година е амбициозен. Според него, той е реалистичен и съобразен с потребности, нужни и възможности.

"Благодаря за подкрепата, бюджетът е подготвен благодарение на екипа, с който работя и гл.финансист Татяна Ванчева", коментира в залата градоначалникът. Подчерта, че задълженията на Общината към банки, финансови институции, фондове тази година са паднали до "санитарния минимум", което не е било така през последните 3 години. "Завършваме година с просрочени задължения от 360 000 лв.", заяви Димов. 

"Панацея или не, Европейските фондове са нещо много, много важно", отговори Димов на Димитров и заяви, че сумата постъпила по проекти от 2011 г. до момента надхвърля 40 млн.лв. Тук са включени обекти като ремонта на Околовръстния път, строящия се ЖП надлез на бул."Трети март", както и подмяната на водопровода до Меричлери, който също върви в момента. Димов обеща подробен отчет за свършеното през мандата си идните месеци, тъй като предстоят още проекти.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини