От х:

Днес в x:

Словакия предлага газова връзка, ще включва и България

Oператорът на словашката газопреносна система "Юстрийм" (Eustream) предлага нов газов проект, който ще включва България.
Ръководителят на словашката компания Томаш Маречек обясни, че предложението е синьото гориво да бъде доставяно от европейски разпределителни центрове през вече изградената мрежа в Словакия до Украйна, а след това до Румъния и България, съобщи Ройтрес, цитирана от БТА.

Идеята да се даде възможност на страни като България и Сърбия да получават газ, дори при прекъсвания на руските доставки през украинската територия, и така да се намали зависимостта на балканските страни от доставките на руски газ.

"Юстрийм" планира да създаде съвместно дружество с редица чуждестранни компании, за да построи газопроводна мрежа, струваща между 750 млн. евро и 1,2 млрд. евро в зависимост от окончателния маршрут", посочи Маречек и обясни, че до 2 седмици да се подпише меморандум за разбирателство с партньори от България и Румъния за проекта.

Ще бъдат построени газопроводи с дължина 570 км и капацитет до 20 млрд. куб метра годишно, по които да може да се транспортира газ от Русия до Балканите или от Запада до Балканите.

Те ще свържат системата на "Юстрийм" (с капацитет над 80 млрд. куб метра годишно) с украинския газопровод "Союз", който стига до румънската граница.

"Освен от Русия новото съоръжение ще може да пренася газ от разпределителния център в Австрия или от алтернативни източници като Каспийско море и Средиземноморието", допълни Томаш Маречек.

"Газпром" е намалил доставките на газ за Австрия през 2014 година до 4 милиарда кубични метра, съобщи вчера "Газпром експорт", цитирана от ТАСС. Това е с 23,5 процента по-малко в сравнение с доставките през 2013 година, когато са били предоставени 5,23 милиарда куб. метра газ.

"Газпром" съобщи и че е подписал с австрийската енергийна компания OMV допълнение към действащия в момента газов договор, който има за цел да адаптира договорните условия към променящите се пазарни ситуации и да се направи руският газ по-конкурентоспособен на австрийския пазар.

По-рано помощникът на министъра на енергетиката на САЩ по международните отношения Джонатан Елкайнд коментрира, че решението на руската страна за строителството на "Турски поток" вместо "Южен поток" предизвиква въпроси у САЩ. По думите му, "Южен поток" никога не е бил на първо място икономически проект".

Русия и Турция планират да подпишат междуправителствено споразумение за "Турски поток" до средата на 2015 г., а първите доставки да започнат в края на 2016 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини