От х:

Днес в x:

Използваме борсата и държавни компании, за да пълним бюджета

Бюджетният дефицит да се запълни с продажба през фондовата борса на малки дялове в осем големи държавни компании, предлагат в писмо до премиера Бойко Борисов Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на индустриалния капитал, Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества и асоциациите на инвестиционните посредници и на управляващите дружества, пишат днес печатни издания.

Предлага се на борсата да бъдат пуснати пакети от по 20 - 25% от Българския енергиен холдинг, АЕЦ "Козлодуй", "Булгартрансгаз", Електроенергийния системен оператор, ТЕЦ "Марица изток 2", Българската банка за развитие, летище "София" и Агенцията за дипломатически имоти в страната.

Друга идея е през борсата да се търсят пари и за важни инфраструктурни обекти, за които няма еврофинансиране, например магистралите "Хемус" и "Черно море" и тунела под Шипка. Бизнесът предлага държавата да регистрира акционерно дружество с минимален капитал, което да сключва концесионен договор за изпълнението на проекта. След това предприятието ще набира ресурс на борсата от банки, пенсионни фондове, застрахователи, чужди инвеститори.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини