От х:

Днес в x:

РИО защити Механото, 60 паралелки за професионалистите

РИО предложи на учители и работодатели план прием за 2015-та година


РИО ще предложи на министерството на образованието защитената професия в Хасковско да е „заварчик“ и тя да се изучава в Гимназията по Механо и електротехника. Това стана ясно на днешния дебат за професионалния прием в хасковските училища за учебната 2015/2016 година.

Решението на хасковската Просвета се очакваше предвид очакванията на местния бизнес за повече специалисти в сферата на обработка на метала, които прогресивно намаляваха в предишните години. Въпреки наличието на много машиностроителни предприятия в Хасковско, желанието на учениците да се изучат и работят в сферата ерозира непрекъснато. До степен да не могат да се намерят 18 мераклии да изучат топлата и студена обработка на метала. Със статута на защитена професия обаче тези специалности ще ги има, дори и желаещите да ги учат са под 10. Според нормативите на МОН са необходими не повече от 8 души, за да съществува такава специалност,а липсващите бройки до минимума от 18 предвиден в Закона за народната просвета, ще бъдат дофинансирани от държавата. Критериите са прости-да има нужда от подобни специалисти и през последните години такива паралелки да не са правени. На всичко това отговаря професията „заварчик“, която Механото ще предложи на хасковските ученици от следващата учебна година.

На хасковския пазар за труда заварчиците са високо ценени и търсени кадри, на които се предлагат заплати от 2000 лв месечно и нагоре, твърдят местни работодатели. Само дето професионалисти така и не се намират. Професията е демоде за младите, а старите и оправни заварчици са в чужбина, където, според слуховете, не падат под 4 хиляди евро на месец.

Специалността „газов техник“ е другата която ще е защитена. Тя ще се предлага от нароченото за сливане и респективно за затваряне училище по Автотранспорт. Това е поредния опит за реанимиране на Транспортната гимазия която миналата година измисли специалността „автомобилна мехатроника“, белким увлече нови ученици. Не стана. Сега предстои да се види какъв ще е резултата от новия опит.

Две нови професии ще мамят бъдещите професионалисти от следващата година. Моден дизайн ще привлича ученици в Леката промишленост, с прием след 8-ми клас. Това е поредния заместител на иначе изконната за Хасково професия шивач, която в момента има неистов глад за кадри. Имаше идея тази професия да стане защитена, но засега ще се пробва като нормална. „Моден дизайн“ е новото й и по-модерно звучащо наименование. „Компютърна графика“ след 8-ми клас ще привлича ученици в Механото. Паралелката е заявена като половинка, дори по-малко, с изискваните едва 13 ученици.

Дебатът за професионалното образование в Хасково бе проведен в областна администрация под ръководството на зам.-областния Милена Рангелова. Новите специалности и цялостния прием в профилираните паралелки ще се нищи през март, пак в Областна, но от сега се знае че броят на класовете в езиковите и реалните гимназии ще е значително по-малък от тези в професионалните. Всичко е в изпълнение на държавана доктрина за акцент в професионалното образование. На държавата и трябват работници, не общоинтелигентни кадри.

Така де, за какво им е Гьоте, като той не може да ги научи да обработват метал. Или текстил.

Г.Христов

Ще има две нови и две защитени професии

Една от тях ще е в считаното за "демодирано" Авто
Още от 2012-та Механото има претенции за едно от най-модерните в страната. Само дето учениците не го искат
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини