От х:

Днес в x:

Падна обвинението срещу деветимата митничари за корупция

Прокурорът Гешев (вляво) не подкрепи обвинението в съдебната зала

Обвинителят от окръжна прокуратура Хасково Георги Гешев отказа да подкрепи обвинителния акт срещу деветимата митничари и гранични служители от Капитан Андреево, обвинени в корупция.

“Имаме сериозни разминавания със Софийска градска прокуратура, които са внесли обвинителния акт, по отношение на обвинението. Поискахме техен представител да дойде за защитава тезата на прокуратурата в съда, но ни бе отказано. Корупция на Капитан Андреево има, считам че има и корупционно поведение, но доказателства, категорични, несъмнени и конкретни, както изисква НПК, няма. За първи път в дългогодишната си кариера на прокурор виждам да има специални разузнавателни средства, които не само не доказват обвинението, но и го опровергават. В такъв случай аз не мога да подкрепя обвинителния акт”. Това заяви днес в съдебната зала Георги Гешев.

Разследването по случая с деветимата митнически служители започна след операция "Граница" през лятото на 2010-а.
На 30 юни 2010 ГКПП Капитан Андреево беше затворен и блокиран от служители на ГДБОП, отдел "Вътрешна сигурност" на МВР и Гранична полиция. Повече от пет часа българо-турската граница остана затворена. Арестувана беше цяла митничарска смяна, която, според тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, е трябвало да си разпредели около 15 000 лева рушвети.
Операцията беше насочена срещу служители от Главна дирекция "Гранична полиция", Агенция"Митници" и отдел "Пътни такси и разрешителен режим". Повод за нея били постъпили сигнали от фирми-превозвачи и граждани за корупционни практики на граничния пункт. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че митничари и гранични полицаи са били следени от месеци със специални разузнавателни средства след постъпили сигнали, че вземат рушвети и тормозят преминаващите. По време на разследването са били извършени контролирани преминавания на наблюдавани транспортни фирми, шофьори и туристи и порочните практики на подкупи и рушвети били документирани.
Така пред Темида в Хасково застанаха Павел Павлов, Ангел Иванов, Никола Николов, Михаил Дяков, Петър Сюлейменчев, Михаил Бакалов, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров.

Десет адвокати защитават обвинените митнически служители. След пледоарията на прокурора Гешев, който заяви, че не поддържа обвинението, юристите го поздравиха за достойната постъпка и обявиха, че когато в пледоариите си казват “прокуратурата”, те имат предвид прокурора от Софийска градска Кирил Димитров, а не хасковския обвинител.

Утре състав на Окръжния съд ще обяви решението по делото.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини