От х:

Днес в x:

Въвеждат спецобучение и застраховка за доброволците

Доброволците задължително ще сключват застраховка срещу злополука или щета, но полицата ще е за сметка на организациите, към които са причислени.

Това е записано в проектозакона за доброволчеството, оповестен от зам.-министъра на спорта Калин Каменов. При специфична дейност доброволците ще преминават спецобучения. Те ще разполагат с идентификационна карта, която ще показва дейностите и уменията им и доброволецът ще може да ги приложи в СV-то си.

Доброволците няма да имат право на финансова изгода и ще носят персонална отговорност за вредите, които са причинили по време на акция. В проектозакона за първи път се дефинират "доброволческа организация", "доброволческа дейност" и "доброволец".

Регламентират се три вида доброволчество - краткосрочно (за по-малко от 30 дни), дългосрочно (за повече от 30 дни, но в рамките на година) и корпоративно. Преди да започнат дейност, всички доброволци с дългосрочен договор ще бъдат вписвани в публичен регистър на съответната организация. Проектозаконът трябва да бъде внесен в парламента през февруари.

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини