От х:

Днес в x:

Учени върнаха в сурово състояние сварено яйце

Американски и австралийски учени направиха пробив, като успяха да върнат в сурово състояние сварено яйце, съобщи в. "Индипендънт".

Макар и това да звучи като прахосване на време и пари, резултатите имат огромно значение за лечението на ракови заболявания, биотехнологията и широк кръг от процеси за производство на храна.

Откритието е значимо, защото твърдо свареният белтък представлява преплетени протеини, за които досега се мислеше, че са променени необратимо. Учените под ръководството на професора по химия и молекулярна биология Грегъри Уайс от университета на Калифорния Ървин са добавили карбамид, за да разградят свареното яйце, а след това са използвали мощна машина, наречена "устройство за завихряне на флуиди", за да разделят протеините, да ги разплетат и те да станат отново използваеми.

Ефективният и бърз метод за повторно използване на похабени протеини може да направи революция в много научни и производствени процеси. Създаването на ракови антитела например се прави със скъпи яйцеклетки от хамстери, защото техните протеини рядко се похабяват. Ако това не е проблем лечението и изследването на ракови болести ще стане много по-евтино.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини