От х:

Днес в x:

Хазаин изхвърли на улицата семейство с 6-годишно дете

Семейството е оставено само с дрехите на гърба си

Хасковски наемодател смени бравата на жилището и изхвърли семейството на Христо Георгиев и Тодора Николова на улицата, заедно с 6-годишния им син Даниел. Това се е случило на 10 януари тази година, след спор помежду им.

Христо и Тодора живеели под наем в апартамента на Недялко Илиев на ул. "Атон" от октомври 2013 година. Писмен договор обаче сключили едва на 21 декември 2014-а. Споразумението е за 3 месеца, като може да се прекрати с едномесечно предизвестие.

На 10 януари обаче Недялко сменил патрона, докато семейството било на разходка. Когато се върнали, заварили входната врата на жилището с нова ключалка.

Двамата родители прекарали нощта на улицата, а детето било прибрано при съседи. Всички те били единствено с дрехите на гърба си. За късмет бащата успял бързо да намери нова квартира, където да подслони семейството си. Проблемът обаче е, че цялата покъщнина, дрехи, документи и други техни вещи останали в заключения апартамент на ул. Атон.

Още на следващия ден Христо подал жалба в прокуратурата, откъдето назначили проверка. Резултатите от нея обаче все още не са пристигнали в държавното обвинение. По тази причина все още няма произнасяне от прокурор по случая.

Според Христо Георгиев дни преди изхвърлянето им от жилището хазаинът Недялко Илиев поискал от Енергото да спрат тока в апартамента. Последвали разправии между наематели и хазаин, но когато акумулиращата печка в жилището съвсем изстинала и станало студено, Христо и негов приятел възстановили захранването. ”Знам, че е незаконно, готов съм да си платя глоби или каквито там наказания се полагат, но не исках синът ми да стои на студа посред зима”, обяснява Христо.

Хазаинът Недялко Илиев пък обясни пред Haskovo.net, че поискал от Енергото да спрат тока, за да не се натрупват големи сметки. по думите му от Енергото няколко пъти са прекъсвали тока на Христо и Тодора заради неплатени сметки. “Предишният наемател ме завлече с 800 лева. Заведох го в полицията, оттам казаха да се оправяме сами”, обясни Илиев.

На практика финансовите отношения между хазаин и наематели са уредени почти напълно. Наемът е платен, в началото на януари Христо дал 200 лв., с които хазаинът погасил сметката за ток за половината от ноември до средата на декември – 182 лв. Другото задължение на наемателя е 36 лева за вода. Новата сметка за ток, до средата на януари, още не била излязла, но Недялко изчислил, че тя ще е към 160 лева. Тя обаче е платима до 15 февруари.

“Христо опъва тънката струна за детето. Аз обаче съм се парил от наематели. И ние имаме деца. Да си плати задълженията, да си взема багажа и да ми освобождава жилището”, категоричен е хазаинът Недялко. “Ако трябва, ще стигнем до съд. Съдът обаче защитава зрящите, а не спящите”, допълни Недялко.

Той обяснява смяната на патрона на входната врата с факта, че наемателят му е разбил елтаблото и незаконно си е пуснал ток. За това имало и констативен протокол на EVN. “Трябваше да защитя собствеността си”, обяснява хазаинът.

“Виждам, че са бедни хора, но като влязох в жилището на 10 януари гледам – детото босичко, по къс ръкав. Казвал съм им, като не могат да си плащат, да карат по-скромно с отоплението”.

“Как да караме по-скромно, като хазаинът не разрешава да сложим печка на дърва и въглища в апартамента”, контрира Христо. И допълва, че няма да държи сина си на студено.

Докато трае спорът между хазаин и наематели, семейството е в нова квартира, но разполага само с дрехите на гърба си. Всичките им останали вещи са заключени в старата квартира на ул. Атон, а бащата не пуска детето в подготвителната група и изобщо на улицата, защото е с тънко якенце и няма топли дрехи.

Тодор Кръшков

Хазаинът Недялко Илиев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ha
    haskovlia
    88 -58
    11:26, 28 яну 2015
    Аман от некоректни наематели ! Няма да си плаща тока : Ще разбива таблото ще осере всичко и накрая и ще се оплаква !! Като няма пари за квартира да се връща на село !!
  • 2
    Bo
    bokluka si e bokluk
    8 -70
    12:20, 28 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
Последни новини