От х:

Днес в x:

Санкции за над 80 хил.лв. е наложила РЗОК Смолян на болници в региона

Двойно повече проверки на лечебни заведения е извършила РЗОК Смолян за миналата година. Сред установените фрапиращи нарушения са медикаменти, неотразени при лечението, повторна хоспитализация на пациенти за по-малко от 30 дни, както и неизпълнение на всички лечебно-диагностични дейности, които се изискват по определена клинична пътека.

Това обяви шефът на касата в областния град д-р Кузман Гелов и допълни, че са наложени имуществени санкции за над 82 хил. лв. Двойно повече финансови и медицински проверки са извършени през 2014г. , а установените суми за възстановяване в РЗОК надхвърлят 100 хил. лв. Общо 51 600 лв. санкции са наложени на болнични заведения областта през изминалата година, а определените суми, които болниците трябва да възстановят на Касата са за близо 67 хил. лв. , сочат още резултатите от дейността на контролната институция.

Особено обезпокоителни са лошите практики в малките болници в региона, в които на пациентите не е извършено лечение на съпътстващо заболяване. Това пък в последствие налагало приемането им  в друга болница. Сред основните причини за нарушението е, че тези малки болнициса са договорили ограничен брой клинични пътеки. При тях са установени и нередности, свързани с назначени, но неизвършени консултации с лекари специалисти.

Сред фрапиращите случаи на нарушения е и болницата в Девин. Там по документи работят 15 лекари, а при проверките е установено, че на работа са само трима клиницисти – вътрешен лекар, хирург и педиатър, каза още шефът на Касата. При последната проверка през декември миналата година пък, проверяващите се натъкнали на тотална липса на анестезеолози и то при положение, че на работа се водят 4 души, по на половин щат, но на работа нямало нито един. Директорът на РЗОК – Смолян отбеляза, че въпреки констатираните нарушения, не могат да открият лекарите, за да им връчат актовете и се налага да изпратят писма до кмета на Девин, който да им връчи направените актове.

 СмолянБГвести.нет

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини