От х:

Днес в x:

Върховната Рада чака от Порошенко предложение за война

Украинският парламент определи Русия като "държава агресор" и препоръча на президента да предложи обявяване на състояние на война.
Депутатите от Върховната Рада приеха декларация, в която Русия е определена като "държава агресор" и поискаха от ООН да започне процедура по изключването й от организацията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Юридическото признаване на една страна за държава агресор води последствия според резолюция на ООН от 1974 г. и според Устава на ООН", заяви преди гласуването на документа лидерът на Радикалната партия Олех Ляшко, която е част от управляващата коалиция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинската Рада призовава също така международната общност да обяви самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна за терористични организации.

Депутатите се обръщат към парламентите от цял свят да предоставят военно-техническа помощ на Украйна и да наложат по-строги санкции срещу Русия.

Парламентът също така реши "да се препоръча на президента" да внесе предложение за обявяване на състояние на война и за въвеждане на военно положение в страната.

Това, според депутатите, трябва да стане в съответствие с Конституцията и закона "За отбрана на Украйна".

Обявяването на състояние на война и въвеждането на военно положение на територията на страната ще са валидни до прекратяване на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна", се казва още в декларация на украинския парламент.

Вчера правителството на Украйна обяви извънредна ситуация в Донецка и Луганска област и въведе режим на повишена готовност върху цялата територия на страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини