От х:

Днес в x:

ИД атакува хотел, посещаван от чужденци, в Триполи

Петима маскирани и въоръжени мъже нападнаха днес хотел "Коринтия" в дипломатическия квартал на либийската столица Триполи.
Нападателите убиха най-малко трима охранители и взеха заложници, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на източник от силите за сигурност.

Почти едновременно с атаката кола бомба е била взривена на паркинга от хотела, предаде БНР. Говорител на силите за сигурност съобщи за две пострадали жени.

Нападението срещу луксозния хотел, посещаван от чужденци, беше поето от клона на "Ислямска държава" в Либия в послание в Туитър, съобщи американският център за наблюдение на джихадистки сайтове, цитиран от Франс прес и БТА.

Силите за сигурност са обкръжили хотела, където са се барикадирали нападателите.

Според служител в хотела там били отседнали италиански, британски и турски граждани, но сградата била почти празна в момента на нападението.

Боевете в Либия не стихват

В Либия не стихват боевете между войските на централната власт и групировките от проислямисткия алианс "Либийска зора", поели в края на лятото контрола над Триполи, сред които е и "Ансар аш Шария".

Ислямистите подкрепят нелегитимния вече бивш временен парламент и "алтернативното правителство" начело с Омар ал Хаси, което не е признато от международната общност. В сблъсъците от последните месеци загинаха стотици, напомня агенцията.

След свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г. в края на конфликт, продължил осем месеца, различни милиции, които се бореха срещу него, сега си оспорват властта в страната, изпаднала в хаос. Поради липса на добре обучена редовна армия и полиция Триполи не успява да наложи контрол над десетките опълчения.

Две правителства и два парламента си оспорват властта.

Правителството на Абдулах ат Тани обяви обща мобилизация за борба с радикалните милиции. Кабинетът прикани международната общност да вдигне ограниченията върху оръжейните доставки от чужбина за либийските правителствени войски, а местните племена - да подпомогнат властите, за да бъдат ликвидирани терористичните групировки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини