От х:

Днес в x:

Арести при антитерористична операция във Франция

Петима души са арестувани от специалните полицейски сили в южния френски град Люнел при операция за разбиване на джихадистки мрежи.
Петимата са близки на жители на града, заминали на джихад в Близкия изток, посочват френските власти, цитирани от Франс прес и БТА.

Двама от задържани се върнали от Сирия, отбелязва Ройтерс.

Градчето Люнел в департамент Еро привлякъл вниманието на спецчастите, след като местни медии съобщили, че десет местни жители възнамеряват да заминат за Сирия, за да се бият в редиците на ислямистите.

В Люнел живеят около 26 000 души.

От миналото лято двайсетина млади мюсюлмани от града са заминали да се бият в Сирия, а шестима от тях, на възраст между 18 и 30 години, са загинали от октомври досега, съобщиха френските власти.

Един от шестимата бил студент по информатика, друг бил зидар, а трети - управител на кафене.

Миналата седмица Франция лиши от френско гражданство осъден за тероризъм френско-марокански джихадист.

Френските власти обявиха мерки срещу терористичната заплаха, включващи разширена мобилизация и разходи от общо 425 милиона евро за три години. Като цяло във Франция ще трябва да бъдат следени близо 3000 души заради връзките им с джихадисти или с терористични групи Сирия и Ирак, каза премиерът Манюел Валс, засягайки въпроса и за "френскоезичната киберджихадистка сфера".

По думтие му Франция е изправена пред експлозия на джихадизма - броят на хората в страната с връзки с такива мрежи в Сирия и Ирак е скочил със 130% за година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини