От х:

Днес в x:

Община Кърджали шеста по европроекти в страната, всеки месец се готви нов

Община Кърджали е на шесто място по депозирани и защитени европроекти в страната в конкуренция със 264 общини. В първия програмен период от 2007 до 20013 г. са защитени 89 проекта за европейско финансиране,от които са реализирани вече 48. Статистиката сочи, че за този програмен период община Кърджали е подготвяла и защитавала по Оперативните програми по повече от един проект на месец. За областта защитените пред Оперативните програми проекти са 170 на обща стойност 187 млн.лева. Над 120 млн.лева са усвоени. .Първенец е община Кърджали. Това съобщиха на брифинг кметът на Кърджали Хасан Азис и управителя на Областния информационен център Дора Христова.

Имаме амбицията да влезем в престижната първа тройка в страната, където бяхме неотдавна. В момента община Кърджали разполага с проекти със строителни разрешителни на стойност от над 150 млн.лева. Подготвят се по Оперативна програма „Регионално развитие“ още проекти за сумата от 60 млн.лева. До края на годината се надяваме да защитим проекти за над 220 млн.лева, сподели още градоначалникът.

Освен община Кърджали и останалите шест общини в областта, проекти по оперативните програми са защитили още фирми и неправителствени организации.Самият областен информационен център предоставяш консултации на гражданите е създаден по проект на община Кърджали.

Днес Областния информационен център на Кърджали отчете дейността си за 2014 г. Неговият управител Дора Христова посочи, че всеки ден те са имали по повече от един посетител,к ойто са запознавали с оперативните програми и споразумението с ЕС за новия програмен период. Хората се научиха да ни търсят. Те повярваха в нас .Една от причините е,че направихме велопоход за младите, които разгледаха осъществените проекти. Голям интерес предизвика и изложбата,представена в седемте общини с фотоси на направеното през последните три години , каза Дора Христова.

Управителя на Областния информационен център подчерта, че най голям интерес има към Оперативната програма „Развитие на селските райони. 62 % от посетителите в офиса на ОИЦ са се интересували за повече информация по тази програма. Те са били консултирани и свързани с ДФ“Земеделие“ за конкретни проекти. Очакваме бум в селския туризъм, той като най-много запитвания имаше в тази насока,посочи Дора Христова.

Хората ,които идват при нас са основно млади хора на възраст от 20 до 30 години. Те бяха на всички 28 семинара които проведохме през 2014 г. Общо над 780 инициативни млади хора проявиха интерес,подчерта Христова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини