От х:

Днес в x:

Широка лъка се помоли да спрат жертвите по пътя

С молебен и курбан цялото село иска безаварийно пътуване

Жителите на смолянското село събраха 1050 лв. дарения и направиха курбан, за да спрат жертвите на пътя. Инициативата е на кметство Широка лъка, църковното настоятелство и читалище „Екзарх Стефан”. Местните хора предприеха инициативата след зловещата катастрофа преди Коледа, при която загинаха три 18 годишни момчета от Девин. Ден преди нова година, на същия път извън селото, млад мъж от Банкя загина на място, след като падна с кола в реката, аедно с още 4 младежи.

Молебенът отслужиха трима свещеници, начело с архиерейския наместник на Смолян  архимандрит Висарион, който поръси пътя със светена вода. Духовници и отправиха ммиряни заедно се помолиха на Св.Богородица и Бог да закрилят пешеходци, шофьори и всички жители на селото, за да няма повече трагични инциденти по пътя. Литийното шествие, водено от две икони, мина през селото, в центъра се раздадоха 100кг. месо за курбан. Хората спираха колите и подаваха благословената храна  на изненаданите пътници по централния път, с надежда да спрат трагичните инциденти на пътя.

Събрахме парите за 10 дни  в кутии, поставени на обществени места. Освен хората от Широка лъка с дарения се включиха и жители на Девин, Стойките и Брезе. Всеки даваше колкото може – около 300 лв. бяха на дребни монети и банкноти от 2 и 5 лв.”, обясни кметът на Широка лъка село Васил Седянков и допълни, че хората от региона знаят колко е опасен участъкът и призова за предпазливост.
Гост на молебена, отслужен в църквата в Широка лъка, беше и депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която призова хората да осъзнаят, че нарушенията на правилата за движение са заплаха за здравето и живота на хората.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини