От х:

Днес в x:

Добрев: Десетократно увеличение на санкцията на ЕРП-тата за двойни фактури

Десетократно да скочи долната граница на санкцията за ЕРП-тата, които не спазват закона и издават двойни фактури. Това ще предложи за обсъждането в НС председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Според него най-ниската санкция за нарушението, което създава неудобство за гражданите, трябва да е 200 000 лева. В момента долницата на наказанието е 20 000 лева и може да стигне до 1 млн.лв. по преценка на регулатора.

Рестриктивните мерки трябва да се вземат час по-скоро и ще бъдат предложени за обсъждане между първо и второ четене на промените в Закона за енергетиката.

Реакцията на Добрев идва след като стана ясно, че 67 000 абонати от района на Варна на едно от ЕРП-тата „Енерго Про“ получиха на януарските си сметки двойни фактури за ток за срок на отчитане 40-45 дни.

Добрев посочи, че нарушението на практика е върху сметките на 1 % от абонатите на „Енерго Про“, но въпреки това, ако практиката продължи има риск да се повтори ситуацията от края на януари 2012 година, когато хиляди българи излязоха на улицата в знак на протест заради високите си сметки за ток.

Ще бъдем безкомпромисни и няма да позволим нарушаване на разпоредбите“, категоричен е народният представител.

Делян Добрев ще свика утре на извънредно заседание Комисията по енергетика. На нея ще бъдат привикани за обяснения и всички ЕРП-та. Добрев ще поиска обстойно статистика, за да се види дали и няма нарушения и двойни сметки и в другите енергийни разпределителни дружества- ЧEЗ и ЕVN.

По думите му има данни, че двойни фактури са получени и от някои от клиентите на ЧЕЗ.

Според него причината за създалата се ситуация е главно в недобрата организация в „Енерго Про“на отчитането на тока по празниците.

Добрев посочи, че един от начините да се избегне двойното фактуриране и ненавременното отчитане е чрез тоталната подмяна на сега съществуващите електромери с т.нар. „умни“, при които засичането може да става дистанционно.

ЕРП-тата обаче почти не инвестират в тази посока, посочи той. Все пак като добър пример даде ЕVN, които са подменили на 20 % старите с електромерите от ново поколение.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    10-кратно увеличение на цената на доматите на хасковския пазар! Ако беше го направил през зимата на 2012-та нямаше да падне правителството на БББ.
    • Ge
      GERB
      9 -15
      21:50, 26 яну 2015
      Набесняхте ли се?Питам пишештите коментари. До тол... Виж коментара
    • Са
      Сашо
      10 -5
      08:12, 27 яну 2015
      Трябва да си много зле, че да мислиш, че Добрев може да реши каквото и да е.
      Хасково.нет, поне слагайте етикет - Платена публикация
  • 2
    Ха
    Ха сега, де!
    6 -5
    16:40, 26 яну 2015
    А пък министърката каза, че двойните фактури са допустими (законни)
    • Ай
      АЙНЦУ ЦВАЙЦУ ЗЪЦ
      4 -3
      21:45, 26 яну 2015
      Делянката е истински гужук
    • Ай
      АЙНЦУ ЦВАЙЦУ ЗЪЦ
      4 -3
      21:46, 26 яну 2015
      Делянката е истински гужук
  • 3
    Бо
    борката павлов
    15 -3
    21:56, 26 яну 2015
    Делянчо нас обикновенните граждани -платци не ни интересува колко лева ще глобите ерп -тата те тези пари с някакъв финт пак щи си ги ИЗБИЯАТ ОТ НАС Нас ни прави впечатление и то огромно че пак по същия проблем вашето правителство падна и вместо да им одерете КОЖИТЕ на тия ерп идиоти та да не помислят повече за такива игри вие отново допуснахте това Е как да ви възприемем вас за добри ръководители --бойко теб тая пръдла петкова ДКВР и всички останали посерковци
  • 4
    Ка
    Каролев
    22 -3
    22:16, 26 яну 2015
    В края на кпраищата какво е учил и завършил Добрев и какво е работил преди да стане депутат, освен в семейната бакалия?
Последни новини