От х:

Днес в x:

Почина зам.-председателят на НС Росица Янакиева

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Янакиева почина на 60-годишна възраст тази нощ във Военномедицинска академия, съобщиха от АБВ-Перник.
Тя се бори за живота си 20 дни след спукана аневризма в мозъка и спешна безкръвна операция.

Операцията за отстраняване на аневризма в мозъка е била успешна и в началото Росица Янакиева се е възстановявала изключително бързо и добре.

В един момент обаче кръвното й отново е започнало да се покачва, появили са се проблеми с бъбреците и белите дробове. Янакиева изпадна в дълбока кома и бе поставена на командно дишане. Въпреки усилията на лекарите, тази нощ зам.-председателят на Народното събрание е починала.

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършва химия в СУ “Климент Охридски”. Започва кариерата си като технолог в “Пектин”. Била е директор на Окръжния младежки дом и енергетик на цех в пернишката “Топлофикация”.

Янакиева бе и депутат в 40-тото Народно събрание от БСП. От 1995 до 2005 г. е кмет на кметство “Изток”, а от 2005 г. до предишните местни избори бе народен представител от Коалиция за България. Беше и член на управителния съвет на Демократичния съюз на жените.

През 2007 година БСП я издига за кандидат-кмет на Перник и Янакиева печели изборите. На 30 октомври 2011 година тя за втори път става кмет на Перник след балотаж и спечелени 52.94% от гласовете.

През октомври м.г. тя бе избрана за депутат от АБВ и стана зам.-председател на Народното събрание.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини