От х:

Днес в x:

Слон като мишка цъфна в Поморийско

Най-малкият бозайник в света – земеровка откриха двама бургазлии в поморийското село Медово, съобщава "Флагман". Боян Стоянов и Васил Аргиров попаднали на миниатюрното създание снощи. То е дълго едва 3,5 см, тежи 2-3 грама, има много особен вид – прилича едновременно и на мишка, и на слон, заради дългия си нос, наподобяващ хобот.„Гостуваме на приятели в Медово. Те имат огромен двор. Снощи излязохме, за да се разходим и видяхме малкия бозайник. Първо помислихме, че е бръмбар. Изглеждаше много странно. Беше много дружелюбно, позволи ни да го пипнем, дори се разхождане по ръцете ни. Снимахме го, консултирахме се със специалисти и те ни казаха, че това е земеровка от изключително рядък вид. Живее само по 15 месеца, но рядко стига до тази възраст, защото трябва да се храни през 3-4 часа, иначе умира. Пуснахме го на свобода и тази сутрин отново се върна при нас. Това е изключително красиво и интелигентно създание“, разказа Боян Стоянов.

Земеровката е защитен вид. Животинчето, макар и миниатюрно, държи много рекорди. Един от тях са именно размерите му - от 3,5 до 4 см дължина на тялото и само около 2 гр. тежина. Три от тези малки диви животни могат да се поставят съвсем свободно в кутийка от кибрит. Никъде другаде по планетата не са открити по-малки бозайници.

Земеровката е определяна за страхотен боец, храни се основно с насекоми и ферментирали плодове. В България откритите земеровки се броят на пръсти. Отглеждат се предимно в резерватите, заради това и появата му в Медово е безспорна

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини