От х:

Днес в x:

Неделино има реален шанс да спаси европроекти за 25 млн.лева

Доклади по всички 26 европейски проекта на обща стойност 25 млн.лв., които се изпълняват в Община Неделино беше направен вчера на работна среща между областният управител Недялко Славов и управата в Неделино.

След множеството сигнали за риск от провал и възможни огромни санкции от Брюксел, Славов и заместникът му Зарко Маринов организираха откритата дискусия в родопския град, който след отстраняването на кмета Стоян Беширов има проблеми и с проектите по европейски програми.

От изявленията на общинските съветници, участвали в срещата, стана ясно, че те са поискали справка за европроектите от общинското ръководство преди два месеца, но не са получили отговор и научават за хода им именно на въпросната среща.

По време на дискусията се изясни, че единствено проектът за спортен комплекс в Неделино и спортна площадка в село Средец ще имат нужда от удължаване на срока с два месеца, а останалите са в ритъм и 80% до крайната им реализация е извървян.

Славов обяви, че ако се наложи да съдейства за удължаване на сроковете, би го направил само ако има гаранции за добра организация за изпълнението им на местно ниво.

Когато дам съгласие, срокът за някои от тях да бъде удължен с 2 или 3 месеца, аз трябва да дам гаранциите пред фонд „Земеделие“ и Управляващия орган, че наистина в рамките на тези 2-3 месеца ще приключим. Но ако нямам подобни гаранции, няма да дам съгласието си за удължаване“, бе категоричен управителят.

Зам.-председателят на Общинския съвет Бисера Хаджиева декларира, че ОбС няма да се окаже пречка за изпълнението на проектите. Ще се свикват, ако е необходимо извънредни сесии в рамките на 3 дни, за да се вземат необходимите решения за извършване на плащания или теглене на целеви кредити по европроектите.

В подобна битка победител няма да има. Ще бъдете губещи всички. И се надявам, че колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-добре. А времето, което остава до местните избори и до края тази година, по-добре го използвайте за градивни неща“, завърши Славов.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини