От х:

Днес в x:

”Южен поток България” продължава работа

Руското издание "Взгляд" пише за "упорството" на българите да продължат със спрения от Русия "Южен поток". Българската страна заяви, че работата продължава.
Въпреки еднозначното изявление на президента на Русия Владимир Путин за отказа от „Южен поток” в полза на строителството на алтернативна тръба към Турция, българите продължават реализацията на проекта, пише "Взгляд".

Създава се впечатление, че „Южен поток” е бил толкова удобен и привичен повод да се шантажира Москва, че София и Брюксел вече ги мъчат „фантомни болки” – боли ги ръката, която вече е отрязана, пише „Взгляд”, цитиран от "Фокус".

В утвърдената в сряда програма на правителството за стабилно развитие на България за периода от 2014 до 2018 г. се казва, че прокарването на „Южен поток” ще се реализира с приоритет при условие на пълно съответствие на проекта на европейското законодателство, при наличие на диалог с ЕК и при доказана икономическа полза, съобщава "Взгляд".

На логичния въпрос „Как е възможно това?” вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви:

„До момента не сме виждали официално уведомление за прекратяването на проекта, именно по тази причина той ще остане в нашата управленческа програма”, цитира я руското издание.

Гогов: Продължаваме работа

"Южен поток България" продължава да работи, съобщи на свой ред изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов пред БНТ.

Единствената цел на екипа и ръководството е да бъдат остойностени вложените средства в проекта.

Практически "Южен поток" не се строи, защото не е започнало реалното строителство, но се извършват работи, които да доведат до окончателно получаване на разрешение за строителство, уточни Гогов.

Според него въпреки че проектът е прекратен на политическо ниво, има процедури, които не могат да бъдат спрени. Това е изкупуване на сервитутни права, започнати процедури от 37 общини.
Проектът ще се строи, докато двамата акционери вземат решение, че минават към друг етап от развитието на "Южен поток". В момента екипът работи по тези въпроси, обясни Гогов.

По „Южен поток” в България работят две дружества - „Южен поток България”, в което Българския енергиен холдинг и руската „Газпром” имат равни дялове, и „Южен поток Транспорт”, в която страната ни не участва като акционер, но на която издава разрешителни за строителство.

10 хил. лв. е средната заплата в „Южен поток” България, а минималната заплата за специалисти е 4000 лв., показа справка в Търговския регистър, цитирана от "Труд".

В „Южен поток България” страната ни е внесла до момента близо 200 млн. лева.

"Взгляд": Да приветсваме упорството

Упорството на българите в строителството на газопровода може единствено да бъде приветствано, макар да е своевременно (вероятно несвоевременно - б.р.). Ако София миналата година не се бе огънала под натиска на американските сенатори и не бе преустановила всички дейности. Ако помнеше, че е равноправен член на ЕС със своите интереси, а не територия под външно управление.

Последната година на съществуванието на проекта „Южен поток” е история за това как в България се превърна в изтривалка последователно на Брюксел и Вашингтон, коментира руското издание.

ЕК се усъмни в "Турски поток"

Плановете на Русия за изграждане на нов газопровод през Турция, с който ще заобиколи Украйна като транзитна страна за доставки на газ в ЕС, няма да проработят, каза в интервю за The Wall Street Journal заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз.

Шефчович посочи, че планираният капацитет на газопровода, около 63 млрд. куб.м. природен газ годишно, надхвърля търсенето на потенциалните потребители, включващи Турция и Югоизточна Европа, предаде "Фокус".

„Първата ни оценка, е че това няма да проработи”, каза Шефчович.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини