От х:

Днес в x:

Напаст от шофьори без книжки в Кърджалийско,полицията на лов за нарушители

В истинска напаст за Кърджалийско се превръщат шофьорите без книжки. Отмина времето, когато се плащаше за книжка менте. Сега мнозина сдобили се с кола от гурбет сядат зад волана без да имат това право. Някои,които са заловени и са изтърпели административно наказание, сядат и повторно без да се страхуват от санкции.

Истински бум от нарушители са наблюдава тази зима. Пътна полиция-Кърджали затегна контрола и мнозина попаднаха под ударите на закона.Само в един ден на студентския празник 8 декември са заловени 8 шофьора да въртят волана без книжки. По двама от тях са от Кърджали, Момчилград и Джебел и по един от Крумовград и Кирково. На 9 януари т.г.в Кърджали са хванати да шофират без документи петима. Четирима от тях:К.В./29/,Р.Ф./20/,Ф.МV/20/ и А.М./28/ вече са били наказвани за същото провинение. На 14 януари са заловени още двама:А.С/28/ и И.Ю./26/.

Прави впечатление ,че повечето от заловените пишман шофьори са на възраст от 20 до 30 години.Има обаче и изключения като К.С. на 72 години.

Напастта от безотговорни кърджалийци, управляващи без книжка накара Пътна полиция да предприеме специална акция. Правят се проверки на нарушители,допуснали провинения през предходната година, тези които са допуснали рецидив отиват на съд.

На 21 ноември е започната проверка срещу шестима водачи без свидетелства. Те вече са били наказвани за това, че са шофирали без книжка, но не са се стреснали от санкцията. Нещо повече заловени са по време на срока на изтърпяване на наказанието. На 25 ноември още шестима са на мушката на закона. Срещу тях е започнато досъдебно производство.И те са допуснали рецидив. Още трима отиват на проверка на 3 декември. Двама са от Ардино,област Кърджали. И те са рецидивисти.На 5 декември са образувани още пет проверки и две досъдебни производства.Шест от случаите са на територията на Районното управление Кирково,област Кърджали, два в Кърджали и един в Ардино.На 9 и 10 декември започват съдебни дела срещу шест неправоспособни шофьори. Тази година стартира с четири досъдебни производства.

Законът за движение по пътищата изрично изисква моторното превозно средство да се управлява от правоспособен водач. Според чл.150а той трябва да притежава свидетелство за правоуправление. Законът предвижда отнемане на превозното средство, ако е управлява без книжка. Глобата за първото провинение е от 100 до 300 лева. При повторно,тя достига до 1500 лева.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини