От х:

Днес в x:

Собственикът на ПЕК-а обещава разчистване на предприятието до 3 месеца

Три варианта на бъдещето на бившия полиестерен комбинат е обсъждал кмета с настоящия собственик

Три варианта за "съживяване" на сградата на бившия ПЕК в Димитровград е коментирал кметът Иво Димов на среща със сина на собственика, приватизирал предприятието преди две десетиления - Джихан Йешил. Това съобщи Димов на среща с медиите днес.

Първият е отдаване на цялата площ, която е 64 декара или на част от нея под наем на потенциални инвеститори. Втората възможност е продажба на целия комбинат или част от него при заявен интерес. И третата опция е възстановяване на част от производството в бившия полиестерен комбинат, по-специално багренето. 

Тук обаче ще трябват сериозни инвестиции за възстановяване на пречиствателната станция, която е морално и физически остаряла, смята кметът.

В рамките на 3 месеца турската компания се ангажирала да разчити всички отпадъци на територията на комбината, за да бъдат сградите в използваем вид. Собствениците ще се опитат да възстановят и покрива в южната част на предприятието над шест халета, увери Димов.

Общината пък ще се опита да бъде посредник и да намери потенциален инвеститор или фирма, които проявяват интерес към сградата, за да се използва реално тя.

Ако не успеем, собствениците на комбината ще изготвят план с конкретни параметри за възобновяване на част от производството. Ако намерят средства, има шанс част от предприятието да функионира, подчерта градочаналникът. Не е изключен вариант, освен частичното производството, паралелно да се отдават под наем останалите халета.

Нашата идея бе да се запознаем с бъдещите намерения на компанията, за мое учудване срещнах разбиране, каза кметът. Димов посочи, че "Йешил текстил" плащат навреме своите задължения към Общината като данъци и такси, охрана и поддръжка. Годишно те възлизат на 100 000 лв.

Разговори с представители на Билла е провел Димов, стана ясно днес

Днес кмета на Общината има опознавателна среща с представители на немска компания за производство, на която ще бъде предложена като вариант сградата на ПЕК-а. Димов отказа повече подробности за дейността на фирмата по нейна молба. каза само, че става дума за сериозна дейност.

Пред журналисти днес градоначалникът коментира, че подобни срещи е провел и с представители на Билла, чието хале стои празно от две години. Предвидена е среща със собствениците на хотел "Балкантурист", чиято сграда също не се използва пълноценно. Обмисля се вариант и за използване на бившите поделения на "Габера". Повече информация за какво ще послужат евентуално те, Димов отказа.

"Опитвам се да внуша сигурност на всеки един инвеститор, който ни потърси, готов съм да съдействам на всички нива, за да помогна", заключи Иво Димов.

Репортаж от срещата с медиите и актуални снимки от ПЕК-а днес - вижте тук.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Съ
    съобразителен
    16 -3
    13:48, 21 яну 2015
    Изборите започнаха:)
  • 2
    Ди
    Димитрова
    20 0
    15:21, 21 яну 2015
    Отдавна трябваше да се предприеме нещо за сградата на ПЕК-а. Толкова хора работеха там,а години наред пустееще и навяваще тъга и спомени за доброто старо време. А за Билла е престъпление в центъра на града тази сграда да се руши.
  • 3
    Вс
    Всевиждащият
    15 -1
    17:47, 21 яну 2015
    Вместо да се прави нов зеленчуков пазар/базар/, нека се използва Билла за тази цел, като Общината откупи съоръжението!
  • 4
    Ми
    Мина
    7 -1
    19:06, 21 яну 2015
    Да не се окаже,че багренето е най-замърсяващото производство и затова може да се прави в Димитровград,където, на всичко отгоре ,и пречиствателната станция на бившия ПЕК не работи.
  • 5
    Вр
    Времето
    4 -3
    21:29, 21 яну 2015
    Ще се опитаме, ще потърсим, ще намерим....ще....щеше....
  • 6
    Ви
    виктораки
    6 -1
    21:48, 21 яну 2015
    Защо нещо не ми се вярва това да се случи

Още новини

Последни новини