От х:

Днес в x:

Без дебати - оградата по границата да продължи да се строи без обществена поръчка

Оградата на границата с Турция ще продължи да се строи без обществена поръчка за изпълнител, реши парламентът днес, като прие на първо и на второ четене днес поправките в ЗОП. Те бяха внесени спешно от депутати от всички групи в управлението по настояване на премиера.

По искането нямаше дебати. Като мотиви за искането депутати от четирите партии в управлението - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ посочват, че бързото изграждане на защитно инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница се прави във връзка с осигуряването на националната сигурност.

Посочва се и ангажиментът на България по охрана на външните за Европейския съюз граници, който налага приемането на адекватни мерки за осигуряване на преминаването на границата в съответствие с нормативната база. Според изчисленията на Борисов, представени вчера, оградата ще струва 90 млн. лева, а дължината и ще е 82 км.

В тази връзка бившият военен министър, а сега депутат от левицата Ангел Найденов посочи, че построяването на вече съществуваваща част от съръжението е струвало около 2.5 млн. лева за десет километра, а новия участък ще е с цена над 10 млн. лв. за десет километра. В тази връзка Найденов призова да има сериозен контрол на разходването на средствата и прозрачност при избора на фирмите-изпълнителки.

Бившият началин на генералния щаб на армията Михо Михов, сега депутата от АБВ, каза при изразяването на подкрепата на парламентарната група за проекта, че той ще отправи послание към Близкия, Средния Изток и Африка, че България не е разграден двор.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини