От х:

Днес в x:

Назначените във властта – задължително с висше, иска РБ

Хората, които са назначени в изпълнителната власт, а не са избрани от народа в нея, трябва задължително да имат висше образование. Такова предложение за промяна в закона за администрацията са внесли депутати от Реформаторския блок. Сред тях са лидерът на ДСБ Радан Кънев и зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски.

Ако промяната бъде приета, тя ще засегне голяма част от висшата администрация в страната – областните управители, техните заместници, зам.-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени от МС. В момента към тях няма изискване за образователен ценз.

Извън обхвата на промяната ще останат само представителите в изпълнителната власт, които са на изборни длъжности. Това са премиерът, вицепремиерите министрите, кметовете на общини, райони и кметства, както и кметските наместници.

Разделението на изборни и назначаеми длъжности е направено от закона за администрацията, поясняват вносителите в мотивите към поправката си. Те допълват, че хората на изборни позиции са посочени или пряко от народа, или с решение на орган в системата на друга власт. Така например премиера, заместниците му и министрите се избират от парламента.

Губернаторите, заместниците им, шефовете на Агенции и държавни комисии, които са в рамките на изпълнителната власт, обаче се назначават от кабинета и лично от премиера.

„Логично е заемането на висок държавен пост да е обусловено от повишени очаквания за компетентност на съответната личност от страна на обществото“, пишат в мотивите си Реформаторите. Според тях въвеждането на образователен ценз ще е своеобразен филтър пред скандали около кадрови назначения.

„Така ще се елиминира и възможността за предложения, зад които се крие явен лобизъм, политически компромис и липса на професионални аргументи при номинирането на кандидати за тези постове“, мотивират се още Реформаторите.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    7/
    7/8
    17 -1
    15:16, 19 яну 2015
    Абсолютно точно ! Задължително трябва да има и тест по български език !
    • Ja
      Jack Bauer
      2 0
      07:45, 20 яну 2015
      Подкрепям!!!
Последни новини