От х:

Днес в x:

Две години от опита за атентат срещу Ахмед Доган

На 19 януари се навършват две години от опита за атентат срещу Ахмед Доган. На този ден през 2013 г. на драматичната VIII Национална конференция на ДПС Октай Енимехмедов се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу Ахмед Доган.

Пистолетът засече и само щракна. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 26 февруари Софийски градски съд го осъди на 3 години и 6 месеца. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС. През месец май излязоха и мотивите по делото, в които се казва, че Енимехмедов не е могъл да причини смъртта на Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган.

По-късно Енимехмедов бе пуснат под домашен арест, а в общественото пространство излезе информация, че това се е случило с уговорката да каже кой е поръчителят на нападението над Ахмед Доган.

През август Инициативен комитет, в който участва и брат му Метин Енимехмедов, издигна кандидатурата на Октай за народен представител. На изборите от 5 октомври обаче независимият кандидат от Бургаски район събра едва 474 действителни гласа или 0,01% от гласовете в района

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    12345678
    4 0
    18:22, 19 яну 2015
    По скоро две години от филма на доган,в главната роля ...същият.
Последни новини