От х:

Днес в x:

Без зарибяване на "Тракиец" тази година - много бракониери, малко инспектори

Спомен от добрите времена: Любители зарибяват Тракиец на собствени разноски

За пръв път от последните 5 години любители рибари няма да зарибяват язовир Тракиец. Досега те събираха лични средства, за да хвърлят ритуално по 1500-2000 нови рибки преди началото на активния сезон. Въпреки че бройката изглежда малка, оцеляемостта на зарибителния материал е на 90 %, защото рибоците са по 200-300 грама, а някои направо изглеждаха готови за тиган. За сравнение, зарибяванията на държавната Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ се осъществява с десетки хиляди рибки, но с размерите на попови лъжички. От тях мнозинството измират, предимно изядени от хищници. Засега не се очертава зарибяване, държавно или частно, и на другите водоеми в областта.

Проблемът не е точно финансов, разясниха любители риболовци. Според тях в региона има прекалено много бракониери и прекалено малко инспектори, които да следят за правилата. В резултат усилията на въдичарите отиват нахалост. Справка с хасковската ИАРА показа, че ситуацията е точно такава. Към момента в хасковското звено, преименувано от сектор в отдел, има само 4-има души, заедно с шефа Костадин Костадинов. Единият от тях е в продължителен болничен, началникът често е зает с административна работа, така че за останалите близо 2000 водоема в областта остават 2 /две/ рибни ченгета. Статистиката от контролната дейност на ИАРА за предходната година пък потвърждава изобилието на бракониери. Инспекторите са иззели 654 бракониерски уреди и приспособления от водоемите в областта. От тях 6 765 метра мрежи, цели 392 винтера, стотици тармъци, сари, парашути и прочие джаджи, предназначени за бърз и понякога варварски улов на риба. Спипан е само един акумулатор, от ИАРА признават, че борбата с токаджиите е много трудна. Те били концентрирани главно по Марица и то в региона между Димитровградско и Пловдив.

От бракониерите е спасена 1800 кг риба, като цялото количество без 78 кг е върнато във водата. Малкият остатък бил дарен на домове за възрастни и социално слаби.

Както се очаква, повечето от акциите на ИАРА са срещу неизвестен извършител, като в случая се съставят само констативни протоколи. Все пак има впечатляващ брой актове срещу заловени бракониери - 140. Глобите на Изпълнителната агенция са солени - средно по 2000 лв, като в случай на предишни нарушения може да стигнат и до 10 бона. Но един сериозен процент от наказателните постановления падат в съда. Причините са както чисто административни, така и неуредици в законодателството, което оставя вратички за бракониерите и най-вече техните адвокати. Стига се и до абсурди - предишни години спипани в лодка бракониери с мрежи бяха реабилитирани от съда, след като обявили, че са на разходка, а в подкрепа на твърдението си посочили, че в лодката няма риба. Преди няколко месеца пък харманлиец бил спипан с парашут, но успял да среже влакното, като при това наранил пръста на инспектора от ИАРА. Обаче в бракониера не била открита риба, което торпилирало акта, а порязването било преценено от прокуратурата като инцидент, без да се тълкува като нападение над длъжностно лице. Въпреки това контролната дейност дава резултати, като някои от знаковите бракониерски групи в момента не действали. Особено ефективно било конфискуването на лодките им и най-вече-тези с твърд корпус. За миналата година има 7 такива.

Резултатите сигурно щяха да са още по-добри при повече хора, тъжно констатира новият шеф на ИАРА Костадин Костадинов. Според него главната концентрация на нарушители е както обикновено на Тракиец, но също и по Марица и яз. Ивайловград. На Тракиец набрало сили ваденето на раци с кош. Макар раците да се считат от рибарите за вредители, те също са защитени от закона и незаконният им улов се санкционира също толкова солено, както и рибата.

Г.Христов

Любителите обикновено залагаха на размерите
ИАРА помагаше, но бракониерите ги надмогнаха
Тези ловци например се оправдаха, че снимали филм за древните способи за риболов по Марица
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини