От х:

Днес в x:

Еврокомисарят Тимерман ще се произнесе по казуса за глобения Лютви Местан

Еврокомисарят по правата на човека Франс Тимерман ще се произнесе по казуса за санкциите срещу Лютви Местан за говоренето на майчин език по време на предизборната кампания. Това стана ясно на днешното заседание в Европейския парламент в Страсбург на Интергрупата за традиционните малцинства, националните общности и малцинствените езици в Европейския съюз. 65 депутати от 21 държави членуват в Интергрупата.
„Казусът бе поставен на днешното заседание. Взе се решение въпросът да бъде зададен на вицепрезидента на Европейската комисия, еврокомисар Тимерман. Към него ще бъдат отнесени всички приложения и актове, които са направени на г-н Местан. Всъщност, още вчера, по време на заседание на групата на АЛДЕ, с колегата Илхан Кючук поставихме въпроса пред еврокомисаря г-н Тимерман и го информирахме да очаква да бъде официално сезиран. Той каза, че очаква конкретика и фактология по случая“, заяви пред "Кърджали Бгвести" евродепутатът Неджми Али.
Холандецът Франс Тимерман e първи заместник-председател на Европейската комисия, чийто ресор са междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.
Както вече 24rodopi.com писа, лидерът на ДПС Лютви Местан бe санкциониран 15 пъти по време на предизборната кампания през миналата година за говорене на майчин език.
Интергрупата е декларирала днес, че санкциите са недопустими.
„Беше направен анализ, че ако има кандидат за евродепутат в България от друга националност, то той ще бъде възпрепятстван да говори пред избирателите на майчиния им език. Колегите отбелязаха, че е недопустимо в страна-членка на ЕС да се глобяват политици, които пращат послания на език, различен от официалния. Казусът ще има своето развитие“, посочи Неджми Али.

24rodopi.com

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини