От х:

Днес в x:

Засега няма изгледи за филиал на ВУЗ в Димитровград

Повече от десетиление е необитаема сградата на бившата строителна гимназия "П.Пенев".

Темата за разкриване на филиал на висше учебно заведение (ВУЗ) в Димитровград бе повдигната по време на общественото обсъждане, проведено снощи в зала "Гросето" снощи.

Процедурата по възстановяване на бившия строителен техникум в Димитровград все още не е завършила, няма как да проектираме нещо, което не е наша собственост, това каза кметът Иво Димов на въпрос, отправен от председателя на ОбС Стефан Димитров.

Той се интересуваше защо като проект за образователен център е избрана сградата на бившия Търговски дом

За мен най-логичното място за учебен център в Димитровград е едно от двете закрити училища (строителния или минния техникуми), сподели мнение на срещата Димитров. По думите му, в Димитровград има няколко учебни центрове, но няма организации, които да преподават в тях.

Според шефа на местния парламент, бившият Търговският дом не е най-удачното място за учебен център, тъй като не е подходящо за паркиране като централно място на бул."Раковски". Ще се създаде тапа в движението и няма достатъчно място, смята още Димитров. Той бе на мнение, че далеч по-удачни са сградите на закритите техникуми и дворовете им, заради подходящата локация.

"Не съм казал, че Търговският дом ще става ВУЗ, идеята е да раздвижим мащабната сграда в центъра с различни по големина зали. Процедурата за придобиване на закритата през август 2014 година Професионална гимназия в Димитровград още не е започнала, независимо, че има решение на Общинския съвет", коментира още градоначалникът.

Преди две години и половина имаше реално запитване от висше учебно заведение с конкретни параметри и среща с ръководството му, призна Димов. Пречка се оказала липсата на собственост на сградата на бившия строителен техникум.

Според него, към момента няма реално придобита сграда на закрито училище, за да бъде мислено за разкриване на филиал. Ако пак има интерес от даден университет, може да помислим, но в момента няма какво да проектираме, смята кметът. Решение на Министерски съвет за придобиване на сградата има, но акт за собственост до този момент няма, заключи Димов.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Х
    х
    5 0
    16:11, 14 яну 2015
    Ако стане нещо такова доста ще се раздвиже Димитровградл
  • 2
    Az
    az_1421260999
    9 -1
    20:39, 14 яну 2015
    и с какво ще се раздвижи------а бе не разбирате ли че няма ли работа за младите жители на градът ни всичко е вятър и мъгла
  • 3
    51
    51
    7 0
    13:16, 15 яну 2015
    Ако това стане реалност ще сме за посмешище.Ще сме конкуренция на Пернишкия университет.Разберете града ще го има ,ако нашите младежи завършили добри , а не измислени университети се връщат тук за реализация.А такава тотално липсва!!!!!!!
    Градът ни има нужда от работни места!факт!!!
  • 4
    12
    1234_1421323175
    2 0
    13:55, 15 яну 2015
    Bravo na 51,bravo
  • 5
    Ma
    masa
    0 0
    18:33, 4 фев 2015
    Защо сте толкова тапи?Нали ако тук има филиал на ВУЗ,ще има и повече млади хора,ще има и текучество!
Последни новини